12. pohod po Vertovčevih poteh - v nedeljo, 18. novembra

datum: 08.11.2012
kategorija: Novice

Mogočni hrast pod Ustjami, pod katerim se prvo nedeljo po martinovi nedelji zberejo pohodniki na tradicionalnem pohodu po Vertovčevih poteh

Vse je pripravljeno za 12. pohod po Vertovčevih poteh, ki bo potekal prvo nedeljo po martinovi nedelji, 18. novembra 2012. Štartnine ni!

O pohodni poti:

Pohodna pot v spomin na našega rojaka, duhovnika in enega najpomembnejših slovenskih strokovnih piscev 19. stoletja Matije Vertovca, ki jo je zasnoval Stanislav Bačar, je zasnovana krožno.

Izhodišče poti je mogočni hrast pred vasjo Ustje, pot pelje skozi Dolenje, cerkvica sv. Marjete, Planina, Ojstri vrh, Potok, Jakulini (rojstni kraj Matije Vertovca), Šmarje, Vrtovče, Tevče, Uhanje, Ustje in nazaj na izhodišče pod hrastom.

Pot je dolga za približno 5 ur zložne hoje (okoli 18 km), je popolnoma nezahtevna in izredno panoramska.

Pohodne poti so dobro označene, očiščene, utrjene – pripravljene na pohodnike.

Program 12. pohoda:

Med 7. in 9. uro – jutranja dobrodošlica pod hrastom, kjer bodo pohodniki dobili tudi vse potrebne informacije (parkirišča bodo označena);

Razstava fosilov, najdenih v bližnji okolici, v cerkvici sv. Marjete – v spomin na Staneta Bačarja, po katerega zamisli je zasnovan pohod; razstavo bo postavil Jure Slokar, Bačarjev vnuk.

Razstava intarzij in rezbarskih izdelkov v stari šoli ter predstavitev domačih vinogradnikov na trgu pred cerkvijo na Planini.

Ob 11. uri – maša v cerkvi Marijinega imena v Šmarjah.

Ob 12. uri - OSREDNJA SLOVESNOST pred spomenikom Matiji Vertovcu pod cerkvijo v Šmarjah; proslavo pripravlja Turistično društvo Vinoreja Šmarje, pohodnike bodo nagovorili predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej, župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak in predsednik TD Vinoreja Šmarje Darko Poljšak; s svojim obiskom in nagovorom pa bo pohodnike počastila tudi Vipavska vinska kraljica Katja Blagonja iz bližnjega Zavina.

Obujanje starih običajev na Vrtovčah – domačini bodo po starem postavili »kolono« ter oživili nekatere tradicionalne navade.

Razstava domačih ustvarjalcev na Ustjah – v novem večnamenskem objektu sredi Ustij bo priznani domači kipar Silvester Fakuč pripravil razstavo umetnin domačih ustvarjalcev.

KMEČKA TRŽNICA in družabno srečanje pod hrastom – ob koncu pohoda bodo na izhodišču poti, pod mogočnim hrastom, pohodnike pričakale bogato obložene stojnice z domačimi pridelki in izdelki. Tu bo čas za postanek in pogovor ter za veselo druženje.

Servis na poti:

Za varnost pohodnikov bosta skrbeli krepki ekipi gorskih reševalcev GRS Tolmin, skupina Ajdovščina in prve pomoči RK Ajdovščina. Kljub temu pa velja opozoriti, da pohodniki hodijo na lastno odgovornost, pridite primerno obuti!

Na več točkah pohodne poti bodo pohodnikom brezplačno na voljo topli napitki (čaj in kava).

MALICA bo v Šmarjah na ŠOLSKEM IGRIŠČU, ki je neposredno ob pohodni poti. Cena tople malice bo 5 evrov, h krožniku spada tudi kozarec dobrega domačega vina, listke za malico pa bo mogoče nabaviti že na začetku poti.

Informacije:

Vse dodatne informacije o pohodu, pohodni poti, dobite pri tajnici Društva Matija Vertovec, Sanda Hain 051-304-607, sanda.hain@ajdovscina.si ali pa na TIC Ajdovščina, 05/36 59 140, tic.ajdovscina@siol.net.  

Društvo Matija Vertovec pa ima tudi svojo stran na facebooku – »všečkajte«!