30 let Društva invalidov Ajdovščina – Vipava

datum: 29.10.2012
kategorija: Novice

V petek, 26. novembra zvečer, je v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini potekala slovesnost ob 30. obletnici delovanja Društva invalidov Ajdovščina – Vipava. Slovesnosti sta se poleg drugih uglednih gostov udeležila tudi župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak in predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije, Drago Novak.

24. julija 1982 je potekal ustanovni občni zbor, 25. novembra pred 30-imi leti pa je z vpisom v register društvo tudi uradno začelo z delovanjem. Danes je to izredno aktivna organizacija, ki ima preko 600 članov in jim ponuja veliko vrst pomoči, ugodnosti ter dejavnosti. Že od samega začetka pa je izrednega pomena tudi vloga društva v družbenem življenju našega kraja. Pomen povezovanja invalidov v podjetjih je bil poudarjen že na ustanovnem občnem zboru, prav tako tudi pomen športnega druženja in družabnega življenja članov in invalidov nasploh. Nepogrešljivo pa je aktivno vključevanje društva v razvoj naših občin, ki s klančinami, dvigali in drugo potrebno opremo, pa tudi z drugačnim načinom razmišljanja in načrtovanja, odpravljata ovire ter ponujata vsem občankam in občanom enake možnosti.  

Obiskovalce prireditve je najprej pozdravil predsednik Društva invalidov Ajdovščina – Vipava Miran Peršolja, ki je skozi svoj nagovor na kratko preletel najpomembnejše mejnike treh desetletij, nato pa poudaril pomen socialnega delovanja in druženja invalidov. Članom je za vse uspehe, ki jih ni malo, čestital tudi predsednik krovne organizacije ZDIS Drago Novak. Župan Marjan Poljšak pa je poudaril, da je Občina Ajdovščina v letu 2003 prejela listino »Občina po meri invalidov« predvsem zaradi pobude in aktivnega sodelovanja društva. Danes je ob investicijah postalo samoumevno tudi vključevanje vseh dejavnikov, ki so pomembni za gibalno ovirane. Župan je pri tem poudaril, da gibalno ovirani niso zgolj invalidi, pač pa tudi mamice z vozički, odpravljanje ovir pa olajša pot tudi mnogim starejšim ljudem.

Osrednje dejanje slovesnosti je bilo podelitev jubilejnih priznanj. Društvo je podelilo priznanja za požrtvovalno delo, za dolgoletno članstvo in za športne uspehe. Zveza delovnih invalidov Slovenije pa je ob tej priložnosti podelila dva častna znaka Ivanu Jejčiču in Eldi Brecelj, društvu pa je ob častitljivi obletnici poklonila priznanje.

Kulturni program slovesnosti so oblikovali Ženski pevski zbor Društva upokojencev in Društva invalidov Ajdovščina – Vipava Večernica, harmonikarski trio Fantje s Krasa ter Moški pevski zbor Janez Svetokriški.

Ob tej priložnosti je izšel tudi zbornik društva, ki tako z besedo, kot s fotografijami, opisuje bogato, 30-letno pot Društva invalidov Ajdovščina – Vipava od začetkov do danes.