Boris Pahor navdušil polno dvorano obiskovalcev

datum: 21.10.2012
kategorija: Novice

V petek, 19. oktobra zvečer, je napoved predstavitve zadnje knjige Borisa Pahorja v Dvorano prve slovenske vlade pritegnila množico obiskovalcev. Boris Pahor je nabito polno dvorano navdušil s svojo pronicljivostjo, bistrostjo in modrostjo. »Manjka nam narodne zavesti«, pravi 99-letni pisatelj.


06-DSC 0079Boris Pahor, ki je že ob prihodu na oder požel stoječe ovacije publike, se je najprej pozanimal, če je med publiko tudi kaj »študentov«. Simbolno vprašanje je izžarevalo željo, da svoje napredne misli in ideje prenese mladim – odziv iz dvorane je bil dober.

Uvodoma je uglednega in priljubljenega pisatelja pozdravil župan Marjan Poljšak. Izrazil mu je dobrodošlico in spoštovanje ter ga poprosil, da ob predstavitvi knjige pove tudi kaj o svojih pogledih na preteklo in sedanje življenje.  Pogovor je vodila Zdenka Žigon. Knjiga o Radi je knjiga o življenju, skozi prepletanje odnosa pisatelja in njegove dolgoletne sopotnice Rade vsebuje tudi veliko »razmislekov« o prejšnjih časih.

Pisatelj Boris Pahor je s svojim pripovedovanjem navdušil. Sprehodil se je skozi čas, ki ga je preživel z Rado. Njegova življenjska sopotnica, doma iz Šembida,  je bila sestra narodnega heroja Janka Premrla Vojka, katerega smrt je močno vplivala nanjo. Njun odnos je bil ljubeč in spoštljiv, rada sta se imela na poseben način. Pripovedi o odnosu, ki so tesno povezane s časom, v katerem se je razvijal, je pisatelj začinil s svojimi »razmisleki«.  Pahor je izžareval neverjetno energijo, jasne in razumljive pripovedi so držale dvorano v tišini, razen v trenutkih, ko ni bilo moč zadržati smeha ob hecnih prigodah ali pa zabavnih zaključnih mislih, ki jih zna pisatelj izvleči tudi iz še tako črne situacije.

»Manjka nam narodne zavesti«, je Pahorjeva misel, ki se je vila skozi predstavitev. Narodna zavest je osnova za državljansko zavest. Ta pa se začne z majhnim korakom – ob naslednjem prazniku obesite zastavo. In preberite kakšno Pahorjevo knjigo.

Oglejte si fotografije s predstavitve Knjige o Radi

Več o predstavitvi Knjige o Radi Borisa Pahorja pa boste lahko prebrali v naslednjih Ajdovskih novicah