Zdravstveni dom Ajdovščina s pomembnimi tehnološkimi posodobitvami

datum: 20.10.2012
kategorija: Sporočila za javnost

V petek, 19. oktobra 2012, so v Zdravstvenem domu Ajdovščina slovesno predali svojemu namenu nove pridobitve. Po lani zaključeni obnovi diagnostičnega laboratorija je le-ta v letošnjem letu nadgrajen z laboratorijskim informacijskim sistemom, popolnoma prenovljen pa je tudi rentgen.

01-DSC 0001Celotna investicija je bila vredna okoli 400.000 evrov, financirali so jo Občini Ajdovščina in Vipava, Zdravstvenemu domu je uspelo dobiti razpisna sredstva zdravstvenega ministrstva, donatorska sredstva pa je primaknila tudi Lekarna Ajdovščina. Direktorica Boža Ferfolja je upravičeno zadovoljna in ponosna, da je ustanovi v teh kriznih časih uspel tako velik tehnološki podvig, pri tem se je še posebej zahvalila Lekarni za donirana sredstva, pa tudi strokovni službi uprave Občine Ajdovščina, ki je aktivno sodelovala pri projektu.

 

Župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak je vesel pohvale za dobro in strokovno delo uprave, poudaril je, da je pot do uspeha prav sodelovanje in skupno iskanje najboljših rešitev.

Nove tehnološke posodobitve bodo bistveno olajšale delo zaposlenim, predvsem pa bodo skrajšale čakalne dobe pacientov. Laboratorijski informacijski sistem, ki je nadgradnja lani prenovljenemu laboratoriju, je predstavila Branka Zevnik iz podjetja Finpro. Zdravnikove zahteve po preiskavah odslej romajo direktno v sistem, prav tako podatki potujejo direktno k zdravniku, pa tudi v pacientovo kartoteko. Nobenega prenašanja papirjev in prepisovanja ni več potrebnega, torej je tudi verjetnost napak skoraj nična, podatki pa so veliko varnejši. Sistem ustreza zakonodaji, standardom in pravilnikom. Avtomatsko se znotraj zdravstvenega doma, tudi do računalnikov zdravnikov v Vipavi, po novem lahko prenašajo tudi digitalne rentgenske slike, s prenovo rentgena je namreč zdravstveni dom prešel na digitalno radiologijo. Ob znatnem zmanjšanju materialnih stroškov je pomembna pridobitev tudi kar 50% nižja doza sevanja. Nove aparature so natančnejše in učinkovitejše, lažje za upravljanje, prijaznejše pacientom, delavcem in okolju …  Sistem slikanja je mogoče nadgraditi v tehnologijo 3D, prav tako bo mogoče v prihodnosti, ko bo to dovoljevala tudi zakonodaja, digitalne rentgenske slike po hitrem postopku prenašati v druge ustanove. »Nova dimenzija v načinu dela in razmišljanja zaposlenih«, je novost označil Uroš Slamič iz podjetja Interexport, ki je dobavilo novo opremo.

03-DSC 0006Pacientom Zdravstvenega doma Ajdovščina in zdravstvene postaje v Vipavi  torej ne bo več potrebno prenašati »papirjev« in slik, vsi podatki bodo takoj po opravljenih pregledih varno spravljeni v kartotekah, sodobna tehnologija je zmogljivejša in bolj natančna, delo poteka veliko hitreje. Zdravniki in drugo osebje zdravstvenega doma bodo lahko več časa posvetili pacientom, čakalne vrste pa se bodo skrajšale. To so resnično velike pridobitve, na ogledu novo opremljenih prostorov je bilo opaziti in čutiti tudi zadovoljstvo zaposlenih. Zdravstveni dom Ajdovščina uspešno sledi svojemu cilju po nenehnem razvoju, ki so si ga zadali ob pridobitvi certifikata kakovosti, Ajdovci in Vipavci pa imamo sodobno opremljeno zdravstveno ustanovo, ki uspešno sledi razvoju v stroki. 

Povezava na galerijo fotografij iz ogleda novih pridobitev