Vabilo na srečanje s tržaškim pisateljem Borisom Pahorjem

datum: 17.10.2012
kategorija: Novice

Boris Pahor

Lavričeva knjižnica Ajdovščina in Občina Ajdovščina v petek, 19. oktobra 2012 ob 18.30 v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini pripravljata predstavitev zadnje knjižne uspešnice pisatelja Borisa Pahorja - Knjige o Radi.

Knjiga je izšla avgusta, ob avtorjevem 99. rojstnem dnevu, pri Cankarjevi založbi. Z njo pisatelj postavlja literarni spomenik svoji življenjski sopotnici Radislavi (Radi) Premrl Pahor (Rada je bila sestra primorskega partizanskega junaka Janka Premrla – Vojka). Dnevniški zapiski, katerih rdeča nit je dolgoletna Pahorjeva sopotnica Rada, pa prinašajo še veliko drugih vsebin. Zgodba je nastajala dobri dve leti, med letoma 2009 in 2011.

Na predstavitvi v natrpanem Konzorciju v Ljubljani je Boris Pahor znova izpostavil pomen Evgena Bavčarja, ki je "na pisalni stroj natipkan izvod Nekropole odnesel v francosko založbo", to pa je avtorja dvignilo na evropski literarni vrh.

Pahorja in njegovo življenjsko sopotnico je družila huda – težka skupna preteklost, saj sta oba izkusila italijansko diktaturo. Skupaj sta preživela 50 let, marsikatera podrobnost iz njunega življenja je bila odkrito spregovorjena šele v obdobju tik pred Radino smrtjo. Rada je bila pisatelju v veliko oporo, knjiga, "skoraj roman", kot ga označuje Pahor, je tako lep literarni poklon.

Boris Pahor pa ima tudi največje zasluge, da je italijanska javnost (po desetletjih, ko so Italijani prepoznavali sami sebe zgolj kot «dobre ljudi«) začela spoznavati, kako je nastal in deloval – prvi v Evropi – njen lastni fašizem, ki je prinesel grozo Slovencem.

In zanimivo! Najbolj in najprej so Pahorju prisluhnili ravno mladi v Italiji – pisatelj je tako postal most med narodoma, ki sta nekoč živela drug ob drugem, in ne drug z drugim, kot bi moralo biti od nekdaj.

Zagotovo bo srečanje priložnost spregovoriti ne le o Radi, pač pa tudi za vprašanja, s kakršnimi se Primorci radi obračamo na človeka, kakršen je Boris Pahor.

Obeta se zanimiv večer s pisateljem in po srečanju tudi klepet z njim. Vabljeni!