Vabljeni na odprtje novega bibliobusa Lavričeve knjižnice

datum: 11.10.2012
kategorija: Novice

V petek, 12. oktobra 2012 bomo v Lavričevi knjižnici Ajdovščina slovesno predali namenu novo vozilo Potujoče knjižnice – bibliobus. Slovesnost bo ob 13. uri pred Lavričevo knjižnico.

Veseli bomo, če boste z nami tudi vi!

NOVI BIBLIOBUS JE NA POTI ŽE OD AVGUSTA

Novi bibliobus Lavričeve knjižnice Ajdovščina smo prevzeli sredi avgusta 2012 (prevzemni pregled 16. avgusta, dan pozneje je prispel v Vipavsko dolino). Potem, ko smo knjižno gradivo prenesli vanj s starega in po opravljenih testnih vožnjah je vozilo že konec avgusta odpeljalo na svoj prvi teren, in ga zaključilo v septembru. Opravili smo ga še po starem urniku, z oktobrom pa je bibliobus začel obratovati po novem urniku in tudi na novih lokacijah, ki smo jih dodali v ajdovski in v vipavski občini.


ZAKAJ ODLOČITEV ZA NOVI BIBLIOBUS?

Stari bibliobus, ki ga je nadomestil novi, je bil izdelan pred 17-imi leti (leta 1995), pri njegovem nakupu so sodelovale tri knjižnice oziroma tri tedanje občine Ajdovščina, Nova Gorica in Tolmin. Narejen je bil na podvozju tovornjaka IVECO Eurocargo in je bil že dokaj sodoben. Toda še pomembneje je bilo, da je v potujoče knjižničarstvo severne Primorske prinesel tudi knjižničarske posodobitve, saj je bilo gradivo mogoče že poiskati s pomočjo računalnika. Lavričeva knjižnica je tedaj zaposlila šoferja, to je bil Igor Lavrenčič, s tem se je lahko povečalo število dni na terenu. Ester Krečič, ki je bila prva »potujoča knjižničarka«, je po upokojitvi nadomestila Vera Božič. Ko sta najprej tolminska, nato še novogoriška knjižnica dobili lastna bibliobusa, je z odkupom deležev leta 2005 vozilo prešlo v izključno last Lavričeve knjižnice.

Razlogov, da bi vozilo nadomestili z novim, je več. Eden je starost vozila, ki pa ni bila najpomembnejša, kot tudi ne število prevoženih kilometrov. Bibliobus je bil z vsakim dodatnim letom tehnično in tehnološko bolj zastarel, pa tudi ekološko. Toda odločilno je bilo, da so se v poldrugem desetletju pokazale številne novosti in možnosti, ki bi potujočo knjižnico dvignile na bolj kakovostno raven. Tu mislimo na sodobno informacijsko – komunikacijsko tehnologijo, na izenačene možnosti za gibalno ovirane osebe, obogatitev ponudbe, večji doseg bibliobusa in druge.

 

KAKO JE ZAČELO …

Pobuda, da bi začeli s pripravami na nakup novega bibliobusa, je bila v razvojnih načrtih obeh soustanoviteljic – občine Ajdovščina in občine Vipava - že pred 7 leti. Knjižnica je v letu 2011 uspela na razpisu tedanjega Ministrstva za kulturo in pridobila dobro polovico potrebnih sredstev za novi bibliobus. Razliko sta zagotovili občini Ajdovščina in Vipava – po sklenitvi štiristranske pogodbe je gradnja sodobnega vozila lahko stekla.

 

… IN KAKO JE PRIŠLO DO KONCA

Za izvajalca je bilo na javnem razpisu izbrano podjetje AS Domžale. Konec lanskega leta so bili nabavljeni osnovno vozilo – tovornjak Mercedes Benz Atego 1526L, nekateri sklopi in izdelani podsklopi nadgradnje v skladu z zahtevami, ki jih je pripravila knjižnica. Izdelava nadgradnje knjižnice je stekla v letošnjem letu. Zaradi zamude pri dobavi enega od pomembnih sklopov tovornjaka je bil rok dokončanja premaknjen za nekaj tednov, v avgust. Sodelovanje z izdelovalcem in s projektantom (Janez Cvahte) je bilo zgledno, posamezne faze so se usklajevale.

Tako je knjižnica izpeljala odprt natečaj, s katerim je povabila k oddaji predlogov za zunanjo poslikavo bibliobusa. Odzvalo se je 18 avtorjev iz vse Slovenije, posebej smo veseli dobrega odziva domačih – iz Vipavske doline in iz soseščine - likovnih ustvarjalcev in oblikovalcev. Komisija je kot tistega, ki se je najbolj približal razpisanim kriterijem, izbrala predlog ustvarjalca iz Ajdovščine Davida Lična. Grafika je natisnjena na folijo, ki je nalepljena na zeleno barvo, s katero je pobarvana pločevina vozila.

 

S ČIM RAZPOLAGA NOVO VOZILO

Novo vozilo je z zunanjo podobo ogledalo in odraz Vipavsko dolino, njenih značilnosti, burje, reke in bogate preteklosti, zelenila pokrajine … Znotraj je takšno, kakršnega smo želeli dati uporabnikom in uporabnicam: sodobno, svetlo in prostorno, dobro tehnično opremljeno. Potujoča knjižnica je zgrajena na podvozju tovornjaka, ki lahko premaguje strme vzpone in kljubuje slabim cestam, ki je trpežen, sodoben, z vgrajenimi tehnološkimi novostmi varen in dobro obvladljiv, pa tudi okolju bolj prijazen.

Bibliobus je dobro osvetljen, mogoče ga je klimatizirati, posebej tudi voznikovo kabino.

Knjižnični del je oblikovala domača oblikovalka Ksenija Francetič, ki je zasledovala cilj ustvariti prijazno in svetlo okolje, še posebej v zadnjem delu, ki je namenjen otrokom in mladim. Police so v svetli barvi, posebej za bibliobus so bili oblikovani v svetlem tonu oblazinjeni sedeži, izposojevalni pult je narejen tako, da omogoča nalaganje knjig v torbe brez težav. Ob vratih so »žepi« za časopise in revijalni tisk, police omogočajo, da postavimo na ogled novosti, temu so lahko namenjene tudi vrtljive police.

Uporabniki lahko izbirajo med več kot 6.000 enotami knjižničnega gradiva z različnih področij človekovega znanja in ustvarjanja, vozilo je opremljeno z računalniškimi mesti za iskanje gradiva, obiskovalci lahko brskajo po svetovnem spletu, gradivo si lahko fotokopirajo ali natisnejo s pomočjo multifunkcijske naprave. Vozilo je opremljeno s televizorjem in DVD-predvajalnikom. Za tradicijo oglasnih mest poskrbi oglasna deska na zunanji steni – »stenčas«.

Kar pa je najpomembneje: gibalno ovirane osebe preko dvižne rampe vstopajo v vozilo in si same, po lastni želji, izberejo knjige – prvič doslej! Novost so pohvalili naši uporabniki na vozičku, ki so jo že preizkusili. Najbolj je zgovoren vzklik obiskovalke, ko se je zapeljala v bibliobus: »Nisem si predstavljala, da imate tu noter toliko knjig!« Kot zanimivost – na eni vožnji je v vozilu dobrih 5 ton knjig in drugega gradiva.

Potujoča knjižnica sicer razpolaga s knjižnim fondom 16.000 enot, ki se hrani v posebnem skladišču, iz katerega se pred terenom dopolnjuje ponudba na bibliobusu. Potujoča knjižnica je sicer ena od enot Lavričeve knjižnice, za katero se nabavlja gradivo pod enakimi kriteriji kot za ostale enote.

Z novim vozilom in urnikom se je povečalo število izposojališč in obseg terena. Do poletja je bibliobus obiskal enkrat mesečno 51 izposojališč, nova številka se bliža 60 in se bo predvidoma še povečala. Nekatere lokacije preizkušamo, o drugih še razmišljamo (možne postaje, težavnost in varnost terena ipd.)

 

KOLIKO JE STAL BIBLIOBUS

Nakup podvozja in sklopov ter podsklopov in z nadgradnjo ter opremo knjižnice je stal 290.000 evrov. Od tega je prispevalo 150.000 pristojno ministrstvo, ki je delež poravnalo že v lanskem letu. Razliko sta zagotovili občini Ajdovščina in Vipava – prva v višini 108.000 evrov, druga v višini 32.000 evrov.