Prvo trajno je naredil pri šestih letih

datum: 29.08.2012
kategorija: Novice

Včeraj so v prostorih Obrtnega doma Ajdovščina predsednik domačega obrtnega združenja Peter Skapin, župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak in domača frizerska mojstrica Marija Stibilj sprejeli frizerja, na katerega smo Ajdovci lahko še kako ponosni. Rajko je namreč frizer svetovnega slovesa, ki je med drugim patentiral še do nedavnega zelo popularno električno frizersko krtačo.

Rajko Ergaver, svetovni frizerski mojster, na obisku v rodni Ajdovščini Rajko Ergaver izhaja iz družine z bogato, preko 130-letno tradicijo frizerske obrti. Prvo trajno je naredil pri 6 letih na svoji sestrični Niki. Takrat je za stavo tudi prvič obril moža in zaslužil »dva kila čokolade«.

Frizerstvo ga je osvojilo in zasvojilo. Šolal se je na frizerski obrtni šoli v Mekinjah. Sodeloval je na mnogih frizerskih tekmovanjih, najprej v takratni Jugoslaviji, kasneje po vsem svetu. Živel je v Franciji, kasneje v Kanadi, kjer je imel tri frizerske salone in kjer živi še danes. V 80. letih je patentiral električno frizersko krtačo, ki so mu jo izdelovali v Hongk Kongu. Z njo je dosegel velikanski uspeh, v rabi je bila še do nedavnega. Upokojil se je zelo zgodaj, pri 46 letih, vendar še naprej nastopal na frizerskih prireditvah in predstavitvah. Skozi njegove roke je šlo veliko pomembnih glav, za model mu je bila tudi miss Evrope. Sodeloval je na predstavitvah in prireditvah po vsem svetu, nazadnje v Madridu v Španiji.

Rajko Ergaver, svetovni frizerski mojster, na obisku v rodni Ajdovščini Tudi pri svojih letih izredno lepo urejen mož za današnje za današnje frizure pravi, da so kriminal, ter da »strižejo, kot da so jih krave ujele«.
Rajko je svetovljan, veliko potuje, trenutno se v Sloveniji mudi zaradi udeležbe na srečanju nekdanjih dijakov frizerske in obrtne šole v Mekinjah. Med obiskom v Ajdovščini se je oglasil tudi v Pilonovi galeriji – v njegovem »pariškem času« se je namreč nekajkrat osebno srečal z Venom Pilonom, ki ga omenja tudi v svoji avtobiografiji Na robu.
Sicer pa Rajko spremlja dogajanje v naših krajih preko interneta in domačih časopisov ter presenetljivo veliko ve o aktualnih dogodkih.