PD Ajdovščina - povezuje nas ljubezen do gora

datum: 20.08.2012
kategorija: Novice

Planinsko društvo Ajdovščina sodi med najstarejša slovenska planinska društva. Približuje se svojemu 110. rojstnemu dnevu, praznik bo v septembru 2013. Že to nedeljo, 26. avgusta, pa bo potekal 19. redni letni pohod na Čaven, zbirališče ajdovskih in mnogih drugih ljubiteljev gora. Vabljeni!

PD Ajdovščina - povezuje nas ljubezen do gora, avgust 2012 Od svojih začetkov je izpolnjevalo zastavljene naloge, povezovalo planince različnih starosti in interesov, vodilo pohode in izlete po znanih in manj znanih poteh, skrbelo za planinske poti in kažipote v naši okolici, urejalo, obnavljalo in dograjevalo je obe koči, to je kočo na Čavnu in pod Golaki.
Tudi dandanes ni drugače. Planinci smo ostali planinci po duši in po srcu – odnos do narave in do sočloveka sta največji vrednoti, ki ju čuvamo in gojimo. Trudimo se, da bi ostalo tako tudi v težkih današnjih trenutkih.
Prav za to sprejema naše društvo vsako leto bogat delovni program, ki ga poskušamo, s skupnimi močmi, realizirati. Za letošnje leto je bil sprejet program na občnem zboru društva, dopolnjen na sestankih upravnega odbora, novoizvoljenega za dobo 4 let.
Pomembno mesto v programu zavzemajo pohodi in izleti. Planinski vodniki, zadolženi za pohode, se pripravijo na pot in organizirajo vse potrebno. Teh obveznosti ni malo, zato so razočarani, če je premalo udeležencev. Vendar letos, ker so vremenske prilike več kot ugodne, potekajo poti tako, kot so bile zastavljene. Prepričani smo, da smo z izbiro ciljev in vrhov zadovoljili še tako zahtevne pohodnike.
PD Ajdovščina - povezuje nas ljubezen do gora, avgust 2012 Vedno znova iščemo poti, kako bi bolj množično pritegnili v naše vrste več mladih, tudi učencev osnovnih in srednjih šol. Želimo razširiti našo dejavnost in upamo, da bomo našli sogovorce tudi med profesorskimi zbori.
Markacista našega društva skrbita, da so vse poti na našem področju skrbno urejene in označene. Tako je prišlo do sodelovanja s tovarno zdravil Krko iz Novega mesta. Nastala je tako imenovana Krkina pot. Ker je bilo ob njeni otvoritvi slabo vreme, so se predstavniki Krke, 250 pohodnikov, letos udeležili pohoda po teh poteh.
Ajdovski planinci so prisotni na različnih akcijah, ki jih organizira Občina Ajdovščina, in sicer v različnih krajevnih skupnostih. V Kamnjah ima PD svojo sekcijo, ki zgledno, vzorno deluje.
PD Ajdovščina - povezuje nas ljubezen do gora, avgust 2012 Gorski reševalci imajo pa težke in odgovorne naloge. Njihova pomoč je v hudih trenutkih, ki nas zadenejo v gorah, več kot pomembna. Besedice NE ni v njihovem besedišču. Najhitreje, kar lahko, so ob ponesrečencih. Vsaka minuta je dragocena.
In s čim se lahko naše društvo posebej predstavi ob letošnjem 19. letnem pohodu?
Da, ima kaj pokazati. Od pomladi so potekala dela na koči na Čavnu. Vse delo je potekalo prostovoljno. Sodelovali so planinci in njihovi prijatelji, 15 prostovoljcev. Planinska koča na Čavnu je dobila novo podobo. 800 prostovoljnih ur, sobote, nedelje in drugi dnevi, so bili delovni na Čavnu. Zunanjost koče je praznična, čeprav še ni zaključena; streha je prebarvana, okolje s prebarvano ograjo je urejeno, jedilnica je prepleskana. Veliko dela, veliko stroškov, sponzorskih zelo malo. Hvala velja Občini Ajdovščina, ki je prisluhnila številnim prošnjam, naslovljenim na različne pravne osebe in obrtnike. Dobro voljo za pomoč je pokazala tudi Elektro Primorska.
Tako, potegnili smo kratko črto ob planinskem letnem pohodu, da ugotovimo, ali je zadovoljstvo upravičeno ali ne. Kaj bi naštevali? Sprehajalci po Ajdovščini lahko preberete na oglasni deski različna obvestila o našem delu in aktivnostih.
Ker se koledarsko leto še ne izteka, imamo še čas, da dopolnimo, popravimo in dodamo to, kar še ni dobilo mesta v naših aktivnostih.

Če ste oklevali za naš izlet ali pohod, se nam pridružite. V naših vrstah, v naravi, ob cvetlicah in mogočnih drevesih … vam nikoli ne bo dolgčas.

Irena Šinkovec