Ajdovci uspešni na rokometni mivki

datum: 05.08.2012
kategorija: Novice

Slovenci smo lahko uspešni tudi v rokometu na mivki, mlajšem bratu dvoranskega rokometa. To dokazujejo primorski fantje in dekleta iz letos ustanovljenega Rokometnega kluba Mivka, ki domuje v Vipavski dolini. Kljub pomanjkanju treninga, saj v Sloveniji praktično ni igrišč, ki bi omogočala vadbo te športne panoge, so konec julija v madžarskem kraju Letenye na turnirju evropske serije EBT, nad katero bdi Evropska rokometna zveza, zasedli drugi mesti v ženski in moški konkurenci. To je doslej največji uspeh kake slovenske ekipe v tem tekmovanju.

RK Mivka »Turnir na Madžarskem je bil vrhunec naše uvodne sezone delovanja. Z drugima mestoma ženske in moške ekipe Beach Balls na turnirju serije EBT, smo zelo zadovoljni, še zlasti ker smo napredovali iz tekme v tekmo,« je povedala predsednica RK Mivka Mateja Kavčič. Ta skupaj z Markom Cencičem in Ano Žigon tudi bdi nad organizacijskim in strokovnim delovanjem kluba. Vsi trije so junija na Portugalskem uspešno pridobili licenco Evropske rokometne zveze za trenerja rokometa na mivki.

RK Mivka Od Primorcev sta bili v Letenyu boljši le madžarski ekipi Balatonboglar in Letenye Vig-world, pri čemer velja poudariti, da je rokomet na mivki pri naših vzhodnih sosedih zelo razvit. Na turnirju, ki se je odvijal v termalnem bazenskem kompleksu, sta bila sicer za najboljšega vratarja in vratarko izbrana Martin Marc in Aneja Ličen iz ajdovskega kluba Pred tem sta se ekipi Beach Balls v juliju udeležili tudi odprtega prvenstva Opatije, kjer so moški zasedli prvo, dekleta pa tretje mesto.

Do uspehov so v RK Mivka prišli zgolj s prirejeni treningi na blazinah v dvorani. »Za nadaljnji razvoj bi potrebovali pravo igrišče z mivko, kjer bi lahko vadili specifične elemente. Imamo več idej, kako bi popularizirali rokomet na mivki tudi v Sloveniji. To želimo predstaviti Rokometni zvezi Slovenije. Nenazadnje gre za v Evropi in svetu prepoznavno športno panogo z evropskimi in svetovnimi prvenstvi, v prihodnosti pa bi zaradi atraktivnosti lahko postala tudi del olimpijski iger,« je poudarjajo v RK Mivka.

Rokomet na mivki se od dvoranskega rokometa razlikuje v tem, da atraktivni zadetki, kot sta gol iz piruete ali cepelina, ter zadetki vratarjev štejejo dve točki. Igra temelji na fair playu, zato prekrškov skorajda ni. V klubu vabijo vse, ki jih rokomet na mivki zanima, da se jim pridružijo (rkmivka@gmail.com).

RK Mivka