Lavričeva knjižnica v Lokarjevem letu izdala knjigo Tri novele

datum: 31.07.2012
kategorija: Novice

Ob 120 letnici rojstva pisatelja Danila Lokarja in 70 letnici požiga Ustij je Lavričeva knjižnica izdala knjigo Danila Lokarja Tri novele.

V jubilejnem letu se uresničuje Lokarjeva zamisel o izdaji treh novel, vodilne Sodni dan na vasi ter še dveh "novelic, ki bi tvorili s prvo, Sodnjim dnem, nekako celoto in enoto", kot je pisatelj zapisal v pismu Božidarju Jakcu.
Ta pisateljeva ideja se uresničuje šele v Lokarjevem letu, novele so izdane v predlaganem vrstnem redu v drobni knjižici, kot si je pisatelj zamislil. Dodana je poglobljena in izčrpna spremna beseda profesorice Ivane Slamič, velike poznavalke življenja in literarnega ustvarjanja Danila Lokarja. Avtorske pravice za objavo treh novel nam je odstopil Lokarjev nečak Miha Lokar. Novele so natisnjene po besedilu, kot je objavljeno v knjigi Sodni dan na vasi (Cankarjeva založba 1958).

Več o knjigi Tri novele si lahko preberete na spletni strani lokarjevoleto.ajdovscina.si, kjer je že napovedan tudi Simpozij o Lokarjevem delu, ki bo potekal v novembru.

Knjiga bo širši javnosti predstavljena na slovesnosti ob 70 letnici požiga Ustja, v nedeljo, 5. avgusta 2012. Od četrtka, 2. avgusta, pa je bo mogoče kupiti v Lavričevi knjižnici.