Krajevni praznik na Ustju v znamenju odprtja novozgrajenega večnamenskega objekta

datum: 30.07.2012
kategorija: Sporočila za javnost

V nedeljo, 5. avgusta 2012 ob 18.30, bo na Ustju potekala osrednja spominska slovesnost ob krajevnem prazniku, ob tej priložnosti bo svojemu namenu predan novozgrajen večnamenski objekt.

Krajevna skupnost Ustje praznuje svoj krajevni praznik v spomin na 8. avgust leta 1942, ko je vas doživela eno najhujših tragedij med drugo svetovno vojno na Vipavskem. To je bila prva primorska vas, ki so jo Italijani požgali, ubitih je bilo 8 talcev. Grozljivi dogodek je v noveli Sodni dan na vasi na slikovit način opisal Danilo Lokar ter za zbirko novel z istoimenskim naslovom prejel Prešernovo nagrado. Letos mineva 120 let od rojstva pomembnega domačega pisatelja in v Ajdovščini se skozi vse leto vrstijo različne, njemu posvečene prireditve. Tako bo Lavričeva knjižnica v začetku avgusta izdala ponatis Sodnega dne na vasi, knjiga pa bo predstavljena tudi v okviru krajevnega praznika.

Večnamenski objekt na Ustju
Večnamenski objekt na Ustju V veliko veselje krajanov pa bo letošnji krajevni praznik tudi v znamenju odprtja večnamenskega objekta sredi vasi. Investitor projekta novogradnje je Občina Ajdovščina, ki je zagotovila tudi večidel sredstev za izgradnjo, vključno z zunanjo ureditvijo, razen izgradnje nadstropne etaže – za ta del je sredstva zagotovila Krajevna skupnost.
Objekt ima dve etaži, spodnji prostori so namenjeni dejavnostim krajanov, v zgornjem nadstropju, ki je izdelano do 4. gradbene faze, pa bo čez čas urejeno stanovanje.
V pritličju novega objekta je urejen večnamenski prostor, velik dobrih 40 m², dobrih 12 m² velika čajna kuhinja ter sanitarije, tudi za invalide. Na zadnji strani objekta pa sta še dva manjša prostora v skupni izmeri okoli 30 m², namenjena za shrambi.
Čajna kuhinja in sanitarije bodo služile tudi za namene pogrebov na bližnjem pokopališču ob cerkvi.
V sklopu projekta je bila urejena tudi zaprta avtobusna čakalnica, vključno z avtobusnim postajališčem pred njo. Lična pa je tudi okolica objekta, urejeni so robniki in pločnik ob objektu, asfaltacija ter zasaditev.
Pobudo za izgradnjo večnamenskega objekta je dala Krajevna skupnost, projekt se je začel odvijati v novembru 2010. V aprilu 2011 je bila stavba pokrita, sledila so finalna dela in zunanja ureditev. Dela je izvajalo podjetje Elita Nagode iz Žapuž.
Cena projekta izgradnje objekta (brez zgornje etaže) ter zunanje ureditve je bila 158.000 evrov in jo je v celoti pokril občinski proračun. Denar za izgradnjo nadstropja pa je zbrala Krajevna skupnost Ustje ter tako pridobila imeniten prostor, ki ga bo namenila stanovanju.

Vabimo vas, da se skupaj s krajani Ustij veselite nove pridobitve!

Občina Ajdovščina

Program vseh dogodkov v okviru Krajevnega praznika Ustje ob 70. obletnici požiga vasi Ustje

Na Ustju vsako leto praznujejo krajevni praznik v spomin na požig vasi in poboj talcev 8. avgusta leta 1942. Letošnje praznovanje bo še posebej svečano, saj mineva natanko 70 let od tega tragičnega dogodka. Dogajanje se bo odvijalo od četrtka, 2. pa vse do nedelje, 5. julija.

Četrtek, 2. avgust ob 18:00 v središču vasi
Postavljanje mlaja pri bandjeri

Petek, 3. avgust, ob 20:30 pri cerkvi sv. Janeza
Koncert skupine Ana Pupedan (akustično)
Prisotnost na koncertu si boste zagotovili z nakupom spominskega kozarca 'brez dna' po ceni 6 €.

Sobota, 4. avgust, ob 16:00 v Športnem parku Grbavica
Nogometni turnir ; prijave ekip na 041 791 851

Nedelja, 5. avgust
Osrednje praznovanje
Program:
ob 10.00 tek generacij,
ob 14.00 briškuljada na plošči (predhodna prijava igralnih parov ni potrebna),
ob 17.00 polaganje venca pri spomeniku pobitim talcem,
ob 17.30 slovesna maša (maševal bo škof Jurij Bizjak).

Ob 18.30 osrednja proslava in otvoritev večnamenskega objekta
Navzoče bosta uvodoma nagovorila predsednik KS Ustje David Vovk in direktor Lavričeve knjižnice Ajdovščina Artur Lipovž. Slavnostni govornik bo župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak. V kulturnem programu bosta sodelovala gledališka skupina Javorov hudič in CPZ Ustje.
V večnamenskem objektu bo na ogled razstava domačih ustvarjalcev. Na prizorišču proslave bo mogoče kupiti spominke, ki so bili izdelani posebej za to priložnost, in pa knjigo Tri novele Danila Lokarja, ki jo je ob 70. obletnici požiga vasi izdala Lavričeva knjižnica Ajdovščina.
Ob 20.00 zabava s skupino Gorski cvet in bogatim srečelovom.

Info: Matjaž Curk, 041 791 851, curk.matjaz@gmail.com