Šagra v Batujah obeležila preteklost in sedanjost ter zabavala mlado in staro

datum: 30.07.2012
kategorija: Novice

Minuli konec tedna so v Batujah potekala praznovanja ob šagri sv. Ane. Prav na god vaške zavetnice so Batujci postavili obeležje na arheološkem najdišču Sv. Jurij, ki priča o slovanski poselitvi območja že v 9. stoletju. Petkova noč je bila rezervirana za mlade, že 10. edicija Rocka Batuje je vabila z zvenečimi glasbenimi imeni in pritegnila ogromno množico. V nedeljo pa so v Batujah svojemu namenu slovesno predali večnamenski objekt ob Športnem igrišču Batuje.

Obeležje pri Sv. Juriju

Obeležje pri sv. Juriju, julij 2012 Na platoju pod Batujami, ki se ga že stoletja drži ime Sv. Jurij, so arheologi v letih 1967, 1970 in 1973 odkrili ostaline cerkve iz poznega 9. stoletja ter staroslovansko skeletno grobišče. K raziskovanju jih je napeljalo ledinsko ime območja, ki je namigovalo na cerkev, zgodbe, ki so še vedno krožile med ljudmi, pa tudi pleteninasti plošči, ki so ju našli domačini in sta nameščeni v cerkvi sv. Ane v Batujah. Odkritje je izrednega pomena, saj je to najstarejša odkrita priča o stalni slovanski poselitvi na tem območju.
Cerkev je bila po Sv. Juriju posvečena po 10. stoletju, prav tako sta iz različnih obdobij najdeni plošči. Starejša, Lipovževa, izvira še iz stare cerkvice in je mojstrsko kamnoseško delo, medtem ko je Možinova plošča iz obdobja Sv. Jurija, nekoliko manj mojstrska, kljub temu pa pomembna.
Obeležje pri sv. Juriju, julij 2012 Arheolog Drago Svoljšak, ki je vodil izkopavanja, je na slovesnosti ob blagoslovu obeležja med drugim dejal, da je »najdba dokaz novih časov, hkrati pa sodobnik prve slovenske pisane besede« in »eden od stebrov naše vere, lokalne in slovenske zgodovine … pričevalec neusahljivih slovenskih korenin«.
Arheologom, ki so bili v kraju zelo lepo sprejeti, so pri izkopavanjih med drugim pomagali dijaki ajdovske gimnazije, med njimi tudi Slavica Plahuta.
Obeležje pri sv. Juriju, julij 2012 Kamnito ploščo so izdelali v domači kamnoseški delavnici Možina, umetniški pridih ji je vdahnil kipar iz Ustja, Silvester Fakuč, pri postavitvi pa je sodeloval arhitekt Janez Suhadolc. Plošča je zanimivo oblikovana, s križem v sredini, ki ponazarja krščansko vero, napisom, ki pojasnjuje zgodbo ter posnetkom pletenine iz starih plošč.
Obeležje je blagoslovil škof Jurij Bizjak, ki je ob tej priložnosti daroval mašo, pri kateri pa so sodelovali mnogi župniki iz Vipavske doline, na čelu z gospodom Maslom iz Batuj.


Deseta edicija Rock Batuje navdušila obiskovalce in organizatorje

Da bo na 10. rocku v Batujah dober žur je pripovedovala že napoved nastopajočih – sama zveneča glasbena imena iz slovenske rock glasbe. Vendar pa tolikšne množice, kot se je v petek zvečer zbrala na Športnem igrišču Batuje, resnično ni nihče pričakoval. No, organizatorji so bili pripravljeni na vse, zato je zabava minila v veselem razpoloženju in brez težav. Na dejstvo, da so v Vipavsko dolino Sidharto pripeljali Batujci, je ponosen tudi župan Marjan Poljšak. In Sidharta je pritegnila mlade – preko 4000 se jih je prav lepo zabavalo tudi ob Perotu Lovšinu ter Requijemih. Rock Batuje pa si je s tokratno izvedbo utrdil mesto med najboljšimi slovenskimi glasbenimi festivali. Komaj čakamo prihodnjega …

Šagra odprla nov večnamenski objekt ob igrišču

Srečanje kovačev, šagra v Batujah, julij 2012 Tradicionalno je na nedeljo na batujskem športnem igrišču potekala zabava, tokrat so za ples skrbeli Čuki. Še pred začetkom pa so se v bližnjem gaju, v senci borovcev, že v drugo zbrali kovači, nekdanji zaposleni v TPO Batuje, in obujali spomine na stare dobre čase. Na čase, ko je bilo dela na pretek, delavce so menda celo »uvažali« iz Prekmurja. Na čase, ko so imeli lepe plače in dobre obete … Stare spomine vestno beležijo in se že veselijo srečanja prihodnje leto.



Šagra v Batujah, odprtje večnamenskega prostora, julij 2012 Predsednik krajevne skupnosti Ivan Vodopivec pa je že hitel na drugi konec prizorišča, k novemu večnamenskemu objektu, ki je čakal le še na uradno predajo – ognjeni krst je namreč odlično prestal že na petkovem rockovskem koncertu. Izgradnja objekta je občinska investicija, financirana iz proračuna - več o investiciji. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil župan Marjan Poljšak, ki je poudaril pomen sodelovanja znotraj krajevne skupnosti. Prav sodelovanje, složnost in razumevanje med krajani in v svetih Šagra v Batujah, odprtje večnamenskega prostora, julij 2012 krajevne skupnosti so v zadnjih dveh mandatih Batujam prinesli veliko dobrega, večnamenski objekt ob igrišču je le zadnji uspeh. Ob izgradnji so poleg objekta namestili tudi otroška igrala, ki so del drugega projekta – opremljanje vasi z otroškimi igrali sofinancira tudi Evropa.
Šagra v Batujah, odprtje večnamenskega prostora, julij 2012 Trak pred novim objektom, ki bo služil predvsem športnim, pa tudi drugim dogodkom na igrišču, sta prerezala župan Marjan Poljšak in predsednik KS Batuje Ivan Vodopivec. Vaški župnik, gospod Maslo, pa je prispeval blagoslov.
Predsednik Ivan Vodopivec je ob tej priložnosti predstavil še eno zanimivost, rešeno iz pozabe – Batujski štruklji so svojevrstna kulinarična posebnost, ki jo je raziskala Slavica Plahuta. Polnjeni so z orehi in jajčno skuto. So se vam pocedile sline? Potem pa pot pod noge in v Batuje na pokušino.

Šagra v Batujah, odprtje večnamenskega prostora, julij 2012 Sanda Hain