V sklopu šagre sv. Ane v Batujah tudi odprtje novega večnamenskega objekta ob športnem igrišču

datum: 23.07.2012
kategorija: Sporočila za javnost

Ta konec tedna bodo v Batujah tradicionalno praznovali šagro sv. Ane. V sklopu praznovanj bo v nedeljo, 29. julija 2012 ob 19. uri, potekalo slavnostno odprtje večnamenskega objekta v Športnem parku Batuje. Večnamenski objekt bo svoj ognjeni krst doživel na petkovi prireditvi Rock Batuje, ki v letošnjem letu beleži okroglo, 10. obletnico. Batujci pa bodo letošnja praznovanja pričeli že v četrtek, 26. junija 2012, na god zavetnice Batuj, sv. Ane. Tega dne bo namreč postavljeno obeležje pri sv. Juriju pod Batujami, kjer je pomembno in bogato arheološko najdišče.

Pomožni objekt v Športnem parku Batuje
Večnamenski objekt ob igrišču v Batujah Pobuda za izgradnjo objekta prihaja iz krajevne skupnosti. Na batujskem športnem igrišču je precej živahno, na asfaltiranem igrišču za nogomet, košarko in rokomet se odvijajo mnogi športni dogodku, prostor pa služi tudi za krajevne in druge prireditve. Prav zaradi pestrega dogajanja je športno igrišče kar klicalo po servisnih prostorih. Novozgrajeni objekt bo tako služil potrebam športnega parka, tu pa se bodo lahko odvijali tudi druge dejavnosti.
Objekt je pritličen, dimenzije 10 krat 13 metrov. Znotraj njega je urejen večji večnamenski prostor, velik dobrih 58 m², torej se bodo tu lahko odvijale tudi krajevne prireditve in ostale aktivnosti krajanov. Ob dvorani so v objektu še sanitarni prostori ter tuš kabina, namenjena športnikom. Pred objektom pa je tudi večji nadstrešek, ki zagotavlja kar 40 m² pokrite uporabne zunanje površine.
Večnamenski objekt ob igrišču v Batujah Okoli novega objekta so urejene tlakovane površine ter kotiček z otroškimi igrali za najmlajše Batujce, ta del urejanja spada v sklop opremljanja otroških igrišč po krajevnih skupnostih in je sofinanciran tudi iz evropskih sredstev.
Investicijo v vrednosti 105.000 evrov je v celoti kril proračun Občine Ajdovščina, krajani pa so prispevali veliko ur prostovoljnega dela, predvsem pri zunanji ureditvi. Projekti so bili izdelani v maju leta 2010, gradnja se je pričela jeseni, končana pa je bila spomladi 2011. Nato so sledila finalna dela ter urejanje okolice, do zaključka pred slabim mesecem dni. Objekt je do 3. gradbene faze gradilo podjetje Remont iz Ajdovščine, finalna dela pa so izvajali različni domači obrtniki.

Vabimo vas, da se skupaj z nami veselite nove pridobitve v Batujah!

Program dogodkov šagre sv. Ane v Batujah

Četrtek, 26. julij ob 18. uri
Slovesnost ob postavitvi kamnitega obeležja pri sv. Juriju

Sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja so arheologi na ledini pod Batujami odkrili ostanke cerkve sv. Jurija, ki je bila podrta leta 1726. Dva odlomka kamnite plošče s pleteninastim okrasom, ki izvirata iz te cerkvice in sodita v 11. stoletje, sta danes vzidana v župnijski cerkvi sv. Ane v Batujah. Ob cerkvi je bilo hkrati odkrito tudi skeletno grobišče, datirano v obdobje od 9. do 11. stol. Najdbe so izrednega pomena za raziskovanje zgodovine slovanske poselitve.
Arheološke najdbe in pomen nahajališča bo predstavil arheolog Drago Svoljšak.
Ob tej priložnosti bo mašo daroval koprski škof Jurij Bizjak.
Pozdravni nagovor pripravlja predsednik krajevne skupnosti Ivan Vodopivec.
V kulturnem programu bo sodeloval MoPZ Napev iz Batuj.

Petek, 27. julij zvečer, Športni park Batuje
Rock Batuje 2012

Priljubljen rockovski festival v letošnjem letu obeležuje že 10. obletnico. Okroglemu jubileju primeren je tudi zvezdniški glasbeni program. Na odru se bodo izmenjali SIDHARTA, PERO LOVIŠIN, Reqiem, Shutdown in DJ Riki, ki bo začetek večera povezal s koncem noči.
Tudi v letošnjem letu vam Rock Batuje omogoča brezplačno kampiranje.
Več informacij na spletni strani www.rockbatuje.com.

Nedelja, 29. julij, Športni park Batuje
Šagra sv. Ane v Batujah

Zabava prične ob 17. uri, ko se bodo na igrišču zbrali stari kovači ter obujali spomine na pretekle čase; sledil bo otroški program s skupino Čuki.
Ob 19. uri – osrednja slovesnost z odprtjem večnamenskega objekta ob igrišču
Dobrodošlico bo zbranim izrekel predsednik krajevne skupnosti Batuje Ivan Vodopivec.
Slavnostni govornik bo ob tej priložnosti župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak.
Kulturni program slovesnosti pa bo v rokam MoPZ Batuje.

Po slovesnosti bo sledila zabava z glasbenim programom skupine Čuki in družabnimi igrami (šacanje pršuta, srečelov, …).

Dobrodošli! Vabi vas Krajevna skupnost Batuje.

Več informacij: predsednik KS Batuje, Ivan Vodopivec, 041-608-004