Na Planini so marelice doma

datum: 16.07.2012
kategorija: Novice

Med 13. in 15. julijem 2012 je na Planini pri Ajdovščini potekala prva razstava marelic, ki bo vsled velikega zanimanja obiskovalcev zagotovo doživela svoje ponovitve.

Razstava marelic na Planini, julij 2012 Na ogled je bilo kar 33 različnih sort marelic in blizu 60 vzorcev. Na pokušino pa nekaj manj – ob koncu marelične sezone je bilo zgodnjih marelic, posebej za razstavo hranjenih v hladilnicah, le še za razstavni vzorec. Dodati pa velja, da je bila letošnja bera marelic izredno bogata, kot da bi narava vedela, da bo na Planini pri Ajdovščini, kjer se ponašajo z največ mareličnimi nasadi, potekala prva razstava tega okusnega sadeža.

Razstava marelic na Planini, julij 2012 Bogato razstavo in pokušino svežih sadežev so dopolnjevale jedi iz marelic. Sladkali smo se lahko z marmeladami iz različnih sort marelic, ki jih je skuhala glavna koordinatorka dogodka, Darja Marc. Darja je sodelavka na ajdovski Kmetijsko svetovalni službi v okviru KGZ Nova Gorica, ki je bila organizator dogodka. Članice Društva gospodinj s Planine pa so marelice uporabile kar za celotno kosilo – za hladno predjed so nam ponudile zloženko iz mozzarele in marelic, sledila je pikantna juha iz marelic in paradižnika s čilijem ter kruhovimi kockami in skuto, za glavno jed pa so pripravile rulado iz puranjega mesa in marelic, ki so ji za prilogo dodale riž, prelit s pikantno marmelado. Jedi so neverjetno okusne in osvežilne. No, tudi na »sladko« niso pozabile – spekle so kar osem metrov dolgo palačinko in jo nadevale z odlično domačo marelično marmelado.

Razstava marelic na Planini, julij 2012 Razstava marelic na Planini je del projekta Pridelajmo in predelajmo na kmetiji, ki je podprt s sredstvi Evropskega sklada za razvoj podeželja. Projekt je predstavila Marta Koruza, vodja Kmetijsko svetovalne službe Ajdovščina. Po ocenjevanju mesnin je to že drugi in zelo odmevni dogodek znotraj projekta. Zbrane sta na uvodnem dogodku razstave pozdravila tudi direktor KGZ Nova Gorica Branimir Radikon in podžupan Občine Ajdovščina Igor Česnik, ki je, navdušen nad videnim, poudaril, da se Občina v času splošne gospodarske krize prizadeva tudi za krepitev kmetijstva. Želi si, da bi razstava marelic na Planini postala tradicionalna, in obljublja tudi za naprej občinsko podporo.

Razstava marelic na Planini, julij 2012 Vodja Sadjarskega centra Bilje, Nikita Fajt, je predstavila marelico še iz strokovnega sadjarskega vidika. Čeprav je marelica precej delikatno drevo, pa je zagotovo zelo zanimiva za domače pridelovalce – v Sloveniji jo namreč pridelamo zanemarljivo majhne količine. Še posebej ugodne lege so na Vipavskem, kjer je tudi največ pridelovalcev. Prav Planina pri Ajdovščini se ponaša z največjimi nasadi, saj ima marelica rada nekoliko višje lege.

Po razstavi je obiskovalce popeljal naš sadjarski strokovnjak Ivo Kodrič, sledilo je še predavanje Irene Vrhovnih o hranilni vrednosti marelice. Ste vedeli, da ima marelica presenetljivo malo kalorij in veliko vitamina A ter karotena? Privoščite si jih, saj vas bodo zdravo nasitile in pomladile!

Razstava marelic na Planini, julij 2012 Dogodek na Planini so poživili domači ponudniki, s poudarkom na pridelkih in izdelkih iz marelic, pa tudi drugimi dobrotami iz domačih kmetij. Tako je Marta Pipan iz Planine spekla marelično pogačo ter v kruh zamesila marelice. Jože Marc iz Planine je na pokušino (in na prodaj) ponudil okusen in dišeč marelični liker, na stojnicah pa je bila tudi bogata ponudba marmelad, mareličnih in drugih sadnih sokov, suhih sadežev, …
Okusno, dišeče in sočno je bilo na Planini, zato računamo na ponovitev.