Ajdovski planinci v zahodnih Julijcih

datum: 11.07.2012
kategorija: Novice

Ajdovski planinci so se v nedeljo, 8. julija, odpravili v Z Julijce, in sicer na Dunski vrh, 1961 m, in na Lipnik, 1950 m. Zahodne Julijske Alpe so sicer manjše od V, vendar nič manj lepe. Ležijo večinoma v Italiji, manjši del, kaninska skupina, sega v Slovenijo.

Ajdovski planinci v Zahodnih Julijcih Pot nas je vodila po italijanski avtocesti proti S. Ravnina je utrudila že tako majhne oči, kajti zgodnje jutro se je šele rodilo. Kmalu so se začele dvigati gore in vzpetine, tudi take, ki so vabile. Montaževa skupina nas je spremljala celo pot, iz jutranje megle se je risal Mangart, v ozadju so se bleščale Višarje. Menda je ostro oko zaznalo tudi Prisojnik in menda tudi Jalovec. Galerija lepote, ki jo je ustvarila narava v svojih milijonih let. Človeku je dano, da jo občuduje in hvali.
V dolini Dunje je avtobus obrnil in vzeli smo pot pod noge. Lepa gozdna pot nas je vodila pod vznožja. Macesni, ki so komaj dobro pognali, so nam božali razgreta čela, vendar zrak je bil čudovit, tako da je pot kar vabila in vabila.
Pod vznožjem smo izbrali travnato pot, ki je nosila oznako 601, in jo mahnili po stezi, med visoko travo in čudovitimi blazinicami rož, proti Dunskemu vrhu. Občudovanja je bilo veliko, kajti flora je bila več kot bogata. Med travo smo odkrili celo murke, ki smo se jih posebej razveselili. Namreč na pravih planinah cvetijo murke.
Z vzponom, za katerega ne morem reči, da je bil tako mimogrede, smo priromali na vrh. Spremljal nas je čudovit vetrič, tako da so pljuča lahko močno zadihala. Tudi sonce ni imelo take poletne moči, kajti od časa do časa so ga prekrili oblački. Tako nam je narava pomagala, da je bil naš vzpon manj utrudljiv.
Ajdovski planinci v Zahodnih Julijcih Kakšen razgled se nam je odprl na vrhu! Oko se ni moglo nagledati vseh grebenov, dolin in dolinic. Pogled je zaznal koroške grebene, italijanske planine in slovenske vrhove. Torej bili smo na tromeji. Italijanski vrhovi vztrajno ohranjajo italijanska imena.
Po oddihu nas je pot peljala navzdol do sedelca in potem … še en vrh, pravzaprav naš cilj, ki se tudi približuje dvatisočaku, to je Lipnik. Še enkrat smo po travnatem pobočju zagrizli v kolena in vrh je bil osvojen. Obvezna gasilska fotografija, nekaj žigov in pot navzdol. Ta je bila lepa, gozdna, sicer makadamska z nekaj asfalta.
Avtobus je počival na tej strani, torej vrnili smo se na drugo stran hriba. Ko smo izrazili spoštovanje še bogatim gozdovom, se nam je prikazal avtobus, ki nas je varno pripeljal domov. Tokrat smo jo mahnili čez Predel, da smo si napasli oči še na Soči, pozdravili še enkrat Mangart in Krn ter zavili v Vipavsko dolino. Dan je bil več kot čudovit; bil je prečudovit. Vodenje pohoda je bilo v rokah predsednika Planinskega društva Ajdovščina Bogdana Kodeleta. Pomagala sta mu vodnika Valter Pirjevec in Vladimir Lemut.

Irena Šinkovec

Planinsko društvo Ajdovščina vas vabi v svoje vrste - vsaj dvakrat mesečno se namreč skupaj odpravijo na planinski izlet.
22. julija se tako odpravljajo na 2275 m visok Tosc, pot je nezahtevna, izlet pa bo vodil Mirko Soban.
V avgustu imajo v načrtu dvodnevno turo na Triglav (4. in 5. 8. pod vodstvom vodniške skupine PDA), 26. avgusta pa bo tradicionalni, že 19. letni pohod na Čaven.