Center odličnosti v Ajdovščini odprl prostore Bio-instrumentacijskega laboratorija

datum: 22.06.2012
kategorija: Novice

Včeraj, 21. junija 2012, je v Ajdovščini potekalo odprtje novih laboratorijskih prostorov Bio-instrumentacijskega laboratorija Centra odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo. S 1. junijem 2012 se je namreč Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (COBIK) iz Solkana preselil v Vrtojbo in v Ajdovščino.

Odprtje COBIK v Ajdovščini, 21. junij 2012 Vodenje in upravljanje centra je začelo delovati v prostorih Primorskega tehnološkega parka. Bio-instrumentacijski laboratorij, ki ga sestavlja interdisciplinarna ekipa 11 raziskovalcev, ki združuje svoja znanja v tehnologiji na področju biosenzorjev, pa v novozgrajeni stavbi Tehnološkega parka In-Prime v Ajdovščini. Ocenjujemo, da bo obema deloma COBIK selitev na novo lokacijo v večje in zlasti za laboratorij ustreznejše prostore prinesla boljše delovne pogoje.

Direktorica Rebeka Koncilja je v svojem pozdravnem nagovoru poudarila, da je COBIK »edini regionalno ustanovljeni center in trudimo se, da bi čim več raziskovalnih ter izobraževalnih aktivnosti potekalo na tem koncu Slovenije. Selitev Bio-instrumentacijskega laboratorija v nove prostore za nas pomeni korak naprej. V njih bomo lahko vzpostavili odličen, dobro opremljen kemijski laboratorij, kar v prejšnjih prostorih ni bilo izvedljivo. Novi prostori bodo tako našim raziskovalcem omogočili izvrstne raziskovalne pogoje in jih tako postavili pred nove raziskovalne izzive. Zavedamo se situacije, v kateri je naše okolje in ljudje, ki so pred dvema letoma še gradili to stavbo, in čutimo še dodatno, zelo veliko odgovornost, da za javna sredstva, ki smo jih pridobili, naredimo čim več.”

V imenu centra in v imenu zaposlenih v Bio-instrumentacijskem laboratoriju se je zahvalila vsem, ki so omogočili realizacijo te selitve. V prvi vrsti županu občine Ajdovščina Marjanu Poljšaku in njegovim sodelavcem, članom občinskega sveta občine Ajdovščina, ki so selitev podprli, gospe Almiri Pirih, direktorici Tehnološkega parka IN PRIME, in gospodu Andreju Bandlju iz podjetja Primorje. Obenem je svojo zahvalo za pomoč ob preselitvi Vodenja in upravljanja v Primorski tehnološki park izrazila tudi Mestni občina Nova Gorica, še posebej gospe Tatjani Gregorčič.

Odprtje COBIK v Ajdovščini, 21. junij 2012 Župan Marjan Poljšak je izrazil veliko zadovoljstvo ob prihodu visoko tehnološkega in odlično razvojno naravnanega podjetja v Ajdovščino. To je že tretje podjetje v Ajdovščini, ki se ukvarja z naprednimi tehnologijami in novodobno znanostjo. Poudaril je, da bo Občina Ajdovščina še naprej prijazna do podjetništva in si bo prizadevala za vsako novo delovno mesto.

Odprtje COBIK v Ajdovščini, 21. junij 2012 Ob tej priložnosti je COBIK tudi podelil priznanja najboljšim dijakom Dodatne šole za nadarjene naravoslovce.

V COBIK, ki je bil ustanovljen leta 2009, je trenutno zaposlenih 83 raziskovalcev, od tega 36 doktorjev znanosti. Raziskovalci delujejo v 6 dislociranih laboratorijih, ki pokrivajo področja bioanalitike, biosenzorike, novih materialov, optike, kontrolnih sistemov in odprtih inovacijskih sistemov.
COBIK je v dobrih dveh letih delovanja vzpostavil veliko število mednarodnih sodelovanj z vrhunskimi znanstveno-raziskovalnimi ustanovami z vsega sveta. Do konca 2013, ko se izteče obstoječe javno financiranje (nacionalna in evropska sredstva) je cilj COBIKa še nadgraditi mednarodno prepoznavnost in vpetost v globalno raziskovalno okolje. Do konca leta 2013 želimo ustvariti vsaj 3 izločena (»spin-off«) podjetja in vsaj 10 patentov. Prvo spin-off podjetje s področja bioanalitike smo ustanovili že maja letos.

Po uradnem delu, ob 16.30, so raziskovalci pripravili prvo v ciklu za javnost odprtih poljudno-znanstvenih predavanj, s katerimi želimo Ajdovcem predstaviti svoje delo na zanimivih raziskovalnih področjih.

Hermina Ogrič
Odnosi z javnostmi, COBIK