Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo COBIK z junijem v Ajdovščini

datum: 18.06.2012
kategorija: Novice

S 1. junijem je v novih prostorih v TP In-Prime v Ajdovščini začel delovati eden izmed laboratorijev Centra odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo. Ključno raziskovalno področje Bioinstrumentacijskega laboratorija, ki se je preselil v Ajdovščino, so biosenzorji in detekcijski sistem zaznavanja bioloških tarč na osnovi aptamerskih receptorjev in fluorescence. Laboratorij ima zaposlenih 11 raziskovalcev.

COBIC, junij 2012 COBIK je zasebna znanstveno-raziskovalna ustanova, ustanovljena konec leta 2009. V skupaj 6 laboratorijih je zaposlenih 83 raziskovalcev. Delajo na 20 raziskovalnih projektih s področja instrumentacije, kontrolnih sistemov, bioanalitike, biosenzorike, odprtih inovacijskih sistemov in novih materialov. Do sedaj je COBIK vzpostavil sodelovanje na področju raziskovanja z mnogimi uglednimi znanstveno-raziskovalnimi ustanovami z vsega sveta.
»Veselimo se novega poglavja delovanja laboratorija v Ajdovščini. S selitvijo smo pridobili prostore, ki so povsem primerni za izvajanje najzahtevnejšega znanstveno-raziskovalnega dela,« je povedala direktorica Rebeka Koncilja.

Otvoritev novih prostorov bo v četrtek, 21. 6. 2012, ob 15. uri.
Popoldne, predvidoma ob 16.30 uri, se bo laboratorij predstavil tudi s prvim poljudno-znanstvenim predavanjem, namenjenim vsem obiskovalcem. To je le prvo v ciklu načrtovanih poljudno-znanstvenih predavanj, ki ga bo COBIK nadaljeval jeseni.

Prvo poljudnoznanstveno predavanje v COBIK, četrtek, 21. junij ob 16.30:
dr. Jan Mavri, Biosenzorika in aptameri

Biosenzorji in detekcijski sistem zaznavanja bioloških tarč na osnovi aptamerskih receptorjev in fluorescence so ključno področje raziskovanja v Bioinstrumentacijskem laboratoriju.
Ali lahko aptameri tekmujejo s konvencionalnimi biosenzorji na osnovi protiteles? Kako sestaviti tak biosenzor, ki bo nudil zadovoljivo občutljivost, stabilnost, enostavnost rokovanja? Kako doseči možnost hitrega in cenovno dostopnega razvoja za nove tarče? To so vprašanja, na katera skušajo odgovoriti raziskovalci Bioinstrumentacijskega laboratorija BILAB, in bodo povzeta v predavanju.
Vabljeni!