Višje sodišče potrdilo oprostilno sodbo v zadevi »odprtina v grajskem zidu«

datum: 04.06.2012
kategorija: Sporočila za javnost

29. maja 2012, torej natanko po petih letih, je župan Marjan Poljšak od višjega sodišča v Kopru prejel oprostilno sodbo v zadevi »odprtina v grajskem zidu«. Izkazalo se je, da dotični zid, ki je sicer res na kulturno zaščitenem območju, ni zaščiten kulturni spomenik.

Višje sodišče potrdilo oprostilno sodbo Župan, ki je sicer zadovoljen z razpletom, vendarle meni, da bi se morale občine in zavodi – hranitelji naše dediščine – več in bolje pogovarjati ter sprejemati smiselne kompromise.
Občina Ajdovščina posveča veliko pozornosti tako raziskovanju, kot ohranjanju dediščine, vendar pa župan pri tem poudarja, da je dediščina namenjena ljudem, da je treba k obnovi pristopati na bolj »življenjski« način in za naprej upa na bolj plodno sodelovanje med ustanovami.
Župana je na sodišču zastopal odvetnik Bruno Krivec, ki meni, da se je v tem primeru tožilstvo postavilo na napačno stališče ter da je v zadevi manjkalo objektivnosti. Župan meni, da so politični dejavniki, za katere je on moteč, vplivali na tožilstvo, da je proti njemu peljalo neutemeljen proces, kar pa tožilstvo seveda zanika. Odvetnik poudarja, da je kompletno dokazno gradivo zbrala obramba, medtem ko je tožilstvo delovalo le na podlagi trditev ter izvedenskih mnenj, ki pa so bila pristranska. Obramba je pridobila tudi tehtna strokovna mnenja – stališče stroke je pojasnil Igor Sapač, pravno mnenje pa je podal dr. Rajko Pirnat. Kot poudarja Krivic, pa je dejstvo, da je Zakon o varstvu kulturne dediščine zelo dobro in zelo natančno napisan, le prebrati ga je potrebno.

Občina Ajdovščina je v letu 2009 kandidirala na javnem razpisu takratnega Ministrstva za kulturo, za pridobitev sredstev za ureditev grajskega vrta in stolpa 8 v prireditveni prostor. V ta namen so bili izdelani idejni projekti ter opravljene predhodne arheološke raziskave – izkazalo se je, da na tem območju ni pomembnejših arheoloških ostankov. Na razpisu občina ni bila uspešna, ker so se sredstva usmerjala v projekte EVK (Evropska kulturna prestolnica). Takoj, ko se bo pokazala nova priložnost za sredstva, bo občina ponovno kandidirala.

Sh