Ajdovski taborniki s prisrčno prireditvijo in z mogočnim kresom obeležili okrogel jubilej

datum: 03.05.2012
kategorija: Novice

Ajdovski taborniki so na predvečer prvomajskih praznikov, 30. aprila, za gradom postavili velik triglavi kres ter 60. obletnico delovanja proslavili z zabavno prireditvijo. Kresovanje je že drugo leto zapored za grajsko obzidje v Ajdovščini privabilo preko 1000 obiskovalcev ter tudi tako sporočilo, kakšne sorte družabnih dogodkov si Ajdovci želimo.

Kresovanje ob 60. obletnici ajdovskih tabornikov, 30. april 2012 Društvo tabornikov Rod Mladi bori Ajdovščina, ki ga vodi starešina Andrej Rutar, letos praznuje že 60 let delovanja. Če so bili začetki vsled pomanjkanja sredstev v slogu ustvarjalnih improvizacij, se po vseh teh letih domači taborniki lahko pohvalijo s prenovljenim domom na Kovku, lastno opremo za taborjenje, velikim znanjem in izkušnjami, predvsem pa s številčnostjo – prav v letošnji sezoni so namreč zabeležili rekordni vpis mladih v društvo.

Kresovanje ob 60. obletnici ajdovskih tabornikov, 30. april 2012 60. obletnico delovanja so domači taborniki proslavili v velikem slogu. V grajskem obzidju so postavili velik kres s tremi vrhovi. Grajski vrt pa je ves ponedeljkov dan odzvanjal v taborniških veščinah, ki so jih propagandno prikazovali.

Kresovanje ob 60. obletnici ajdovskih tabornikov, 30. april 2012 Veličastna, predvsem pa zelo zabavna, je bila tudi prireditev, ki so jo v celoti pripravili taborniki, tudi povezovalki – Marjuta Slamič in Lara Jankovič – sta nekdaj pripadali Mladim borom. Po uvodnem protokolarnem delu z nagovori in predajami priznanj ter plaket je namreč sledil zabavni program, ki je na slikovit in interaktiven način prikazoval življenje tabornika.

Kresovanje ob 60. obletnici ajdovskih tabornikov, 30. april 2012 Uvodoma so taborniki prejeli spominsko priznanje Občine Ajdovščina ob letošnjem prazniku. Prevzel ga je Matevž Brataševec, podelil pa župan Marjan Poljšak, ki je nato v svojem nagovoru poudaril pomen in moč taborništva ter se zahvalil tabornikom za preteklo, pa tudi za prihodnje dobro delo in vzgojo mladih rodov. Prejeli so tudi plaketo Mladinskega sveta Ajdovščina. Taborniki so največja in trenutno tudi najbolj aktivna organizacija ajdovskega mladinskega sveta, priznanje in podporo jim je izrekla predsednica Helena Harej.
Zelo prisrčno je bilo srečanje s sinom Anatolija Krasovskega, ustanovitelja ajdovskih tabornikov.

Kresovanje ob 60. obletnici ajdovskih tabornikov, 30. april 2012 Tega večera je bilo za gradom čutiti mnogo nostalgije, ki se je pomešala z vonjem mlade zagnanosti. Mladost je zmagala in se skorajda do jutra vrtela v ritmih Ajdovcem jako priljubljene pivške skupine Ana Pupedan.



Za gradom je že vse pospravljeno, osrednje praznovanje obletnice je mimo. Do konca leta pa se bo še zvrstilo praznovanj in dogodkov, predvsem pa upamo, da se ponovno srečamo ob kresu prihodnje leto.