Voščilo župana Marjana Poljšaka ob prazniku občine, 5. maju, tokrat nekoliko drugače

datum: 30.04.2012
kategorija: Sporočila za javnost

Občanke in občani, čestitam vam ob Dnevu upora proti okupatorju in ob Prazniku dela. Posebej vam čestitam ob našem Občinskem prazniku v spomin na ustanovitev Narodne vlade Slovenije 5. maja 1945, prve v naši nekdanji narodni in socialni - socialistični republiki.

Portret - župan Marjan Poljšak Letošnje praznovanje je zagrenjeno zaradi še povečanega sesuvanja gospodarstva v naši občini. Glavni krivci so slovenski politiki, ki so v Sloveniji ponovno uvedli izkoriščevalski kapitalizem in so vodili ter vodijo prodoru tujega, posebno ameriškega kapitala ter kapitalizma naklonjeno politiko, družbeno ureditev in pravni sistem. Več ali manj smo krivi tudi tisti Ajdovci, ki bi lahko bili bolj uspešni pri ohranjanju slovenske ali še bolje ajdovske lastnine v naših podjetjih in pri povečanju dodane vrednosti ter razvoju novih izdelkov in tehnologij v »starih« ter novih podjetjih. Nisem bil uspešen kot poslanec Državnega zbora in kasneje kot župan, ker tudi na Ajdovskem nisem prepričal vplivnih in nevplivnih za uresničevanje delavskega delničarstva ter notranjega lastništva v naših podjetjih. Niso bili uspešni vodilni, ki so bili zadolženi in kompetentni, da uveljavijo domače lastništvo. Obsojanja so vredni tisti vodilni, ki so posredno ali neposredno podjetja spravili v stečaj ali/in v prodajo tujim lastnikom. Leta 2000 bi lahko obdržali lastništvo v Fructalu, le za upor bi se morali odločiti kompetentni predstavniki delavcev. Ne morem razumeti, da nihče ni mogel preprečiti stečaja Lipe in ogromnega zmanjšanja obsega proizvodnje ter števila zaposlenih v Tekstini. Tudi v teh dveh podjetjih je bil poizkus olastninjenja s strani delavcev oziroma zaposlenih in bivših zaposlenih neuspešen. Verjetno se Hubelj ni mogel ubraniti prevzema s strani Mercatorja, vendar je ta vsaj zaenkrat še v slovenski lasti. Ajdovsko in slovensko lastništvo je v veliki meri uspelo le v Mlinotestu, ki edini od »starih« podjetij napreduje. Nerazumno in nekoristno so bili mali delničarji iztisnjeni iz Primorja, tudi tu vodenje zadnja leta ni bilo poslovno uspešno ter grozi stečaj. Ne vemo, kako so tam nastali tako veliki dolgovi in kje ter kako je končal izposojeni denar in dobički Primorja iz gradnje cestnega križa. Naraščanja brezposelnosti zaradi propadanja »starih« podjetij ne morejo nadomestiti naša nova uspešna podjetja kot Pipistrel, Incom, BIA Separations in druga. Ne glede na razne nasprotne teorije, se pošteno slovensko ali ajdovsko lastništvo očitno v veliki meri ujema z uspešnostjo podjetij ter večanjem števila delovnih mest v njih. Torej je naše zavzemanje za ajdovsko in slovensko lastništvo prava smer.

Verjamemo, da imamo tudi v podzavesti lastnosti naših prednikov, ki niso obupali, ko so bile razmere še hujše – spomnimo se italijanske in nemške okupacije v prejšnjem stoletju. Mogoče se bodo naše današnje razmere celo še poslabšale. S tem se bo spreminjalo tudi naše razmišljanje, občutenje stvarnosti, zavest, nameni in dejanja. Naše duhovno stanje bo postajalo vedno bolj resno in odločeno reševati razmere, dokler ne bo prešlo v upor. Osnova vsakega poštenega upora pa je bratstvo. Še bolj bomo oblikovali medsebojno razumevanje, sodelovanje, solidarnost in skupnost med nami. Tudi čustva za obstoj slovenskega naroda in za pravice delovnih ljudi bomo še poglobili. Tako ojačani z zavestjo in občutenjem skupnosti bomo skupaj z ostalimi po Sloveniji poiskali izhode iz krize, da se ponovno oblikuje politika in družbeni sistem, ki bo ljudem dajal možnost poštenega dela in poštenega zaslužka, mladim pa možnost oblikovanja družin z otroci.

Veselimo se našega bratstva in naše odločnosti za boj za boljši jutri ter obstoj slovenskega naroda!

Župan Marjan Poljšak

Povezane vsebine:
Vabljeni na osrednji občinski praznovanji - slavnostna seja ob prazniku občine Ajdovščina in Lokarjevo leto

Prejemniki priznanj ob letošnjem prazniku občine Ajdovščina