Začetek praznikov v Ajdovščini v znamenju kolesarske in avtomobilističnih dirk

datum: 26.04.2012
kategorija: Novice

Pred nami so prazniki, v Ajdovščini se bodo začeli z zanimivimi dirkami - že jutri, 27. aprila, se bodo po starem mestnem središču podili kolesarji, na cesti med Ajdovščino in Colom pa avtomobilski dirkači.

Eliminator Črn trn 2012

Eliminator Črn trn
KK Črn trn 27. aprila vabi na prav posebno kolesarsko dirko – eliminator – kolesarski šprint z izločanjem. Tekmovanje bo potekalo v starem mestnem središču, kolesarji se bodo iz Lavričevega trga zapodili skozi ozke ajdovske »gase«, mimo rimskega stolpa ter Trga 1. slovenske vlade nazaj na osrednji ajdovski plac, kjer bo start in cilj. Za neuradno otroško tekmovanje pa bo proga nekoliko krajša in lažja.
Tekmovanje se bo z neuradnim treningom pričelo opoldne, po uradnem treningu med 15. in 17. uro bodo potekale kvalifikacije, finale pa je napovedano za 18.30.
Razglasitev rezultatov s podelitvijo denarnih in praktičnih nagrad bo potekala zvečer na parkirišču avtobusne postaje v Ajdovščini.
Več informacij najdete na spletni strani Črnega trna ali pa pokličite Klavdija Blaška na 040-822-227.

Festival šport in EKO mobilnost

26., 27. in 28. aprila, bo Ajdovščina v znamenju avtomobilističnega športa. Avto Klub Ajdovščina – Motorsport prireja festival Šport in EKO mobilnost s kar dvema dirkama ter okroglo mizo na temo mobilnosti.
Prva dva dneva festivala sta namenjena mednarodni gorski hitrostni preizkušnji, ki šteje za odprto prvenstvo Slovenije ter za prvenstvo Slovenije v gorskih dirkah. Organizatorji na štartu pričakujejo okoli 60 vozil, med njimi tudi formule.
26. aprila zvečer bodo pred avtoservisom Lavrenčič potekale verifikacije in tehnični pregledi, boksi pa bodo urejeni v okolici Upravne enote Ajdovščina.
27. aprila bodo zjutraj potekale kvalifikacijske vožnje, ob 13. uri pa se bo s slavnostno otvoritvijo preizkušnje na štartu – pred prvo rido na cesti od Ajdovščine proti Colu – začelo zares. Tekmovalci se bodo pomerili na treh kvalifikacijskih vožnjah, za uvrstitev bodo sešteli čas vseh treh voženj. Vstopnina za ogled rallya je 5 evrov, najboljši placi pa bodo ob prvih treh ovinkih od štarta proti cilju pri odcepu za Vrhpolje. Razglasitev rezultatov bo potekala ob 20. uri na parkirišču avtobusne postaje Ajdovščina, sledila bo zabava z ansamblom Amor – tudi vi ste vabljeni

POZOR – cesta Ajdovščina – Col (do odcepa za Vrhpolje) bo na dan preizkušnje zaprta za promet!

28. aprila bo potekal 1. rally novodobnih energij Ajdovščina 2012. Na njem se lahko pomerijo vsa vozila, ki imajo izpust manjši od 115 g CO2/km.
Med 7. in 9.30 bo čas za prijavo in tehnični pregled na avtobusni postaji Ajdovščina, kjer bo tudi start rallya, takoj nato se bodo eko-vozila prav tam pomerila v spretnostni vožnji. Sledi pot skozi mesto – mimo hotela, po Prešernovi, preko Lavričevega trga do bencinskega servisa na Goriški, kjer bodo vozila napolnila rezervoar, ki bo nato zaplombiran (zaradi meritev porabe goriva). Sledi vožnja proti Vipavi, do Podnanosa, skozi Orehovico na Kras, pa spust v Braniško dolino ter preko Preserij nazaj v Ajdovščino.

Pred popoldansko preizkušnjo bo ob 14. uri v Obrtnem domu Ajdovščina potekala okrogla miza na temo mobilnosti, na kateri bodo sodelovali strokovnjaki, raziskovalci, inovatorji ter predstavniki vodilnih proizvajalcev eko vozil. Če vas tema zanima, ste dobrodošli!
Ob 16.30 bo start drugega dela eko-rallya, takoj nato spretnostna vožnja, pa skozi mesto v Vipavski Križ, od tam v Velike Žablje, na Vrtovče, v Šmarje in Braniško dolino, nato pa preko Erzelja in Planine skozi Ajdovščino do izvira Hublja ter preko Lokavca nazaj na izhodišče.
Razglasitev rezultatov bo zvečer, po prireditvi sledi zabava z Rokn bandom.
Eko-rally je brez vstopnine, prav tako ne bo bistveno oviral prometa, saj bodo tega dne zaprte le ulice okoli avtobusne postaje. Doslej je že prijavljenih 10 avtomobilov, organizatorji pa na startu pričakujejo med 20 in 30 eko-voznikov.