Nova potujoča knjižnica na Vipavskem se odeva v barve

datum: 03.04.2012
kategorija: Novice

Le še nekaj mesecev je do tedaj, ko bo z začetkom poletja sedanji bibliobus – Potujoča knjižnica Lavričeve knjižnice Ajdovščina - zadnjič zapeljal na izposojališča v ajdovski in vipavski občini. Po poletnih dopustih ga bo po 17 letih in 154 tisoč kilometrih po ovinkastih cestah, gorskih in hribovskih vzponih ter ozkih »gasah« zamenjalo novo vozilo.

Novi bibliobus bo ravno tako narejen na podvozju tovornjaka (Mercedes), od februarja ga nadgrajujejo in opremljajo v družbi AS Domžale. Vozilo bo opremljeno s sodobno knjižnično, računalniško in komunikacijsko opremo, prijetno za uporabnike, posebej za otroke. Opremljeno bo tudi z rampo za dostop na invalidskem vozičku. Okvirno bo stalo 290.000 evrov, od tega je 150.000 evrov že zagotovilo nekdanje ministrstvo za kulturo, razliko bosta zagotovili soustanoviteljici Lavričeve knjižnice, občini Ajdovščina in Vipava.

Ta hip izvajajo dela notranje zaščite nadgradnje, čemur bo sledilo opločevinjenje. Izbor notranje konfiguracije bibliobusa – s posebnim poudarkom na otroškem kotičku – je bil že opravljen, zato je Lavričeva knjižnica zdaj na svoji spletni strani objavila natečaj za najboljšo zamisel za zunanjo grafično podobo vozila. Gre za poslikavo, ki naj bi čim bolje sporočala dediščino in poslanstvo, ki ga bibliobus opravlja na območju gornje Vipavske in njenega obrobja.
Rok za oddajo predlogov je 3.maj. Novo vozilo bo poslikano v barve po zmagovalnem predlogu v juniju.

Še nekaj podatkov o Potujoči knjižnici v let 2011:
Bibliobus je lani desetkrat obiskal 51 izposojevališč, 35 v ajdovski in 16 v vipavski občini, tako naselja kot podjetja in ustanove. Mesečno je bil skupaj z vožnjo (od januarja do junija in od septembra do konca leta) na poti 77 ur, v letu torej 770 ur.
Okoli 9.300 uporabnikov, od tega kar 3.700 mladih, si je v ajdovsko-vipavski Potujoči knjižnici izposodilo več kot 47.200 enot knjižničnega gradiva, še dobrih 3.770 pa je bilo dano v izposojo neknjižnega gradiva. Posebno veselje pripravijo potujoči knjižničarji tam, kjer imajo tudi pravljice za mlajše otroke. Potujoča knjižnica mlade seveda vabi tudi k sodelovanje v Uganki meseca in k Moji naj knjigi.

Lavričeva knjižnica Ajdovščina