Očistimo Slovenijo in Ajdovščino 2012

datum: 19.03.2012
kategorija: Novice

24. marec 2012 se neizbežno približuje, dan, ko se bo zgodila vseslovenska čistilna akcija, v kateri bo množično sodelovala tudi občina Ajdovščina z svojimi krajevnimi skupnostmi, društvi, organizacijami, klubi, družinami ter drugimi prostovoljnimi skupinami, ki se bodo v soboto, 24. marca spopadle s smeti.

Očistimo Slovenijo 2012 Organizacija akcije je v polnem teku in pridružila se nam je že lepa množica prostovoljcev, ki jim ni vseeno za naravo, ki jih motijo odpadki, ki vsevprek smetijo našo okolico, ki imajo radi sebe in svoje potomce, ki jih jezi prekomerna onesnaženost in uničevanje našega planeta. Akcija bo uspela predvsem zaradi vas, prostovoljcev, ki se boste v soboto, 24.3., nesebično udeležili akcije in poskušali naravo očistiti smeti, za katere smo konec koncev sami krivi, zato se vam že v naprej zahvaljujem za udeležbo. Eno večjih vlog v tem projektu pa bo odigralo komunalno podjetje, ki bo najverjetneje z nabranimi odpadki, glede na izkušnje iz pred dveh let, imelo dela še za cel teden. Brez njihovega sodelovanja v akcijo sploh ne bi šli, zato se vsem komunalnim delavcem, ki pridno in nesebično delajo in pomagajo na tem projektu že v naprej iskreno zahvaljujem.

Pričetek akcije bo v soboto, 24.3.2012, ob 9h, ko se boste prostovoljci zbrali v svojih krajevnih skupnostih na zbirnih mestih, kjer vam bo koordinator posamezne krajevne skupnosti dal podrobna navodila o tem kje in kako boste čistili ter vam razdelil vrečke. S seboj imejte svoje rokavice in bodite primerno oblečeni in obuti. Tisti, ki imate doma razpoložljiva prevozna sredstva – traktor s traktorsko prikolico priskočite na pomoč z odvozom smeti direktno na deponijo, kajti tu boste komunalnemu podjetju olajšali delo, ki ga ne bo malo. V kolikor odvoz odpadkov direktno na deponijo ne bo mogoč, odpadke pripeljite do zbirnih točk, kjer bodo postavljeni kontejnerji, od koder bo komunalno podjetje smeti zvozilo do deponije v Dolgi Poljani. Deponija v Dolgi Poljani bo za dovoze smeti odprta do 16h, v kolikor pa boste po 16h imeli naloženo prikolico s smetmi jo ravno tako odpeljite do deponije, ne odlagajte je na zbirnih točkah, ne bodo vas zavrnili.

Cilj akcije je, da ločeno zberemo čim več odpadkov, zato bomo na dan akcije poskušali čim več odpadkov reciklirati in jih bomo pobirali v barvno različne vrečke: rumene ali modre za embalažo, rdeče za nevarne odpadke, zelene za steklo ter črne za odpadke, ki jih ni moč ločiti. Namen akcije je pobiranje razpršenih odpadkov in čiščenje divjih odlagališč in ne praznenju podstrešij ali dvorišč!

Nevarnih odpadkov, kot so azbestne plošče (salonitke), igle, sodi z nedoločljivo vsebino, nevarni industrijski odpadki, kemikalije, bojna in eksplozivna sredstva, ne pobirajte in ne premeščajte, saj lahko škodujete sebi in okolju!! Lokacijo in količino vseh nevarnih odpadkov bomo zapisali in sporočili pristojnim službam. Komunalna podjetja teh odpadkov ne bodo prevzela. Prav tako ne čistimo gradbenih odpadkov, saj jih komunalna podjetja ne bodo prevzela.

Navodila KSD Ajdovščina - kaj, na kakšen način in kam z odpadki, zbranimi v akciji

O poteku čiščenja, zbirnih točkah, kjer bodo postavljeni kontejnerji in zbirnih mestih za prosotovljce boste vsaj teden dni pred akcijo obveščeni preko plakativ, s strani svojega lokalnega koordiantorja ter tudi preko spletne strani www.ocistimo.si.

Seznam zbirnih mest krajevnih skupnosti, ki so te že določila pa objavljamo spodaj:
KS Brje – trg v Brjah;
KS Budanje – zadružni dom / dvorana KS Budanje;
KS Cesta – pri ekološkem otoku;
KS Dobravlje – pred dvorano;
KS Dolga Poljana – športni park Martinše;
KS Kamnje – Potoče – pred šolo v Kamnjah;
KS Gojače – pri avtobusni postaji in Malovše – pri cerkvi v Malovšah;
KS Lokavec – pred dvorano Edmunda Čibeja;
KS Planina – dom krajanov; Podkraj – pred gostilno v Podkraju;
KS Selo – pred dvorano v Selu;
KS Skrilje – pred šolo v Skriljah;
KS Stomaž – pri fontani v vasi Stomaž;
KS Ustje – pri hrastu pod vasjo;
KS Velike Žablje – pred dvorano v Velikih Žabljah;
KS Žapuže – pred domom krajanov v Žapužah.

Vsa zbirna mesta bodo teden dni pred akcijo objavljena na spletni strani www.ocistimo.si. Vsi ostali prostovoljci, ki se imate namen udeležiti akcije preko svojega društva, organizacije, kluba ali družine pa se za informacijo o tem kje se zberete in kje boste čistili obrnite na svojega predsednika oziroma koordinatorja akcije.

Za vse dodatne informacije sem kadarkoli dosegljiva na telefon 040-515-347 (Helena Harej) ali preko e-mail naslova helena.harej@ocistimo.si

Svet je lep, poskrbimo da tak tudi ostane!

Lokalna koordinatorka akcije v Ajdovščini, Helena Harej