Rod Mladi bori praznuje 60 let

datum: 24.02.2012
kategorija: Novice

Pred natanko 60. leti je bilo ustanovljeno današnje društvo tabornikov Rod Mladi bori Ajdovščina, ki se vse od takrat trudi za vzgojo otrok in mladostnikov v samostojne in odgovorne državljane v taborniškem duhu, preko osvajanja taborniških znanj in veščin, ki jim, verjamemo, bodo v življenju še kako prav prišle. 60 letnico bodo taborniki obeležili z več dogodki, ki se bodo odvili v Ajdovščini. Prvi izmed njih se bo zgodil v petek, 2. marca 2012 ob 19h, z otvoritvijo razstave, ki bo na ogled v avli dvorane prve slovenske vlade, na kateri bo moč spremljati razvoj taborništva v Ajdovščini skozi 60 let svojega delovanja. Na razstavo ste posebej vabljeni vsi, ki ste kdaj bili taborniki, ste še vedno aktivni ali pa malo manj aktivni taborniki ali pa taborništvo nosite s seboj v srcu. Na razstavo seveda vabljeni tudi vsi ostali.

Taborniki ustvarjamo boljši svet! Vse skupaj se je začelo s prvim skavtskim taborom na otoku Brownsea v Angliji, avgusta leta 1907, ki ga je vodil Robert Baden Powell, znan kot začetnik skavtskega gibanja ter njegov dosmrtni načelnik. Baden Powell je zbral dečke različnih starosti in slojev ter jih učil taborniških veščin. Razdelil jih je v vode, pri čemer je bil najstarejši vodnik. Vsak vodnik je bil v celoti odgovoren za ravnanje svojega voda, ves čas v taboru in izven njega. Taka organizacija je bila skrivnost njegovega uspeha. Organizacijo je poimenoval Boy Scout Association, javnost pa z njo seznanil s knjigo Scouting for Boys, s katero je leta 1908 doživel velik in nepričakovan uspeh.

V Sloveniji so se najprej - v letu 1922 - pojavili skavti, leta 1925 pa je iz skupine skavtov, ki je že delovala, izšla ideja o ustanovitvi gozdovniške organizacije. Med gozdovniško in skavtsko organizacijo v takratni Sloveniji v vsebinskem konceptu delovanja ni bilo bistvenih razlik. Obe organizaciji sta se razmahnili po vsej Sloveniji, številčno krepili in organizacijsko širili. Naziv tabornik je bil prvič omenjen leta 1924 v Narodnem dnevniku. Z njim so poimenovali pripadnika obeh gibanj. Izraz se je nato pojavil leta 1925 v imenu Združenja slovenskih tabornikov. Po 2. svetovni vojni, 22. aprila 1951, so nekdanji skavti in gozdovniki skupaj ustanovili organizacijo Združenje tabornikov Slovenije. Kasneje se je združenje preimenovalo v Zvezo tabornikov Slovenije. S pestrimi in za mlade privlačnimi aktivnostmi je hitro narasla od začetnih 783 na preko 15.000 članov.
Leta 1994 je bila Zveza tabornikov Slovenije sprejeta v polnopravno članstvo kot nacionalna skavtska organizacija v Svetovno organizacijo skavtskega gibanja – WOSM. Ta združuje preko 28 milijonov skavtov in skavtinj iz več kot 216 dežel in teritorijev od tega 151 držav.

Znak Roda Mladi bori Zelo hitro po ustanovitvi Zveze tabornikov Slovenije se je taborništvo razširilo tudi v Ajdovščino, kjer so začetki njegovega delovanja močno povezani z ustanovitvijo gimnazije v Ajdovščini, v letih 1951 / 1952. Res pa je, da so prvi ajdovski taborniki letovali že leta 1948. Trije mladi pustolovci so se z vlakom odpeljali v Bohinj. Opremo so si izdelali sami, deloma iz ostankov italijanske vojaške opreme, deloma iz takrat prodajanih materialov. Načrtovali so daljše počitnice, ki pa so jih morali zaradi zobobola enega izmed tabornikov po štirih dneh prekiniti. Z ustanovitvijo gimnazije, ki je združevala mlade dijake, polne življenjskih pričakovanj, je bil dan okvir kasnejšemu Rodu mladih borov, ki so jih ustanovili že leta 1952. Veliko vlogo sta pri ustanovitvi odigrala profesorja in učitelja Cene Matičič in Anatolj Krasovsky, ki sta tako s svojo razgledanostjo in avtoriteto v pozitivno smer usmerjala mladostno energijo dijakov.
Idejo, da bi ustanovili taborniško društvo, so ajdovski taborniki dobili ob ogledu propagandnega filma, ki so ga iz Postojne poslali na gimnazijo. Prve šotore so si sešili iz jadrovine in so bili brez dna. To je bila predvsem platnena streha, napeta preko lesenih palic. Namesto dna so imeli iz desk zbit okvir, kamor so natlačili slamo na kateri so ležali. Ajdovska posebnost je bil tee-pee, okrogel indijanski šotor, ki so ga naredili po skicah iz knjig. Uporabljali so ga kot gospodarski šotor za skladišče. Uniforme v začetku niso imeli, nosili pa so podobne srajce in kratke hlače. Pravi taborniki iz knjig in filmov so imeli tudi taborniške nože in sekirice, zato so si jih mladi Ajdovci prekovali iz italijanskih vojaških cepinov in bajonetov. Prav zaradi tega jim je policija že na prvem taborjenju povzročala težave. Kasneje so si v mizarski delavnici izdelali celo dve sandolini, ki so ju odpeljali s seboj na morje, kjer so ju povezali v katamaran in z njim jadrali ob obali. Iz avtomobilskih zračnic so izdelali tudi prve potapljaške maske. Žal se je vse to ohranilo le v spominih in na fotografijah.

Taborniki v Ajdovščini so bili v tistem času nosilci vsakršnega družabnega življenja. Znotraj svoje organizacije so organizirali tudi gorsko stražo, rokometno moštvo, ki je bilo sploh prvo na primorskem in lutkovno skupino. Kljub pomanjkanju prave opreme in neštetim improvizacijam so bili ajdovski taborniki v svojem delovanju zelo uspešni. Po letu 1954 so vsako leto organizirali letovanje na jadranski obali. Ti tabori so bili prava Ajdovščina v malem, saj so na obalo pretovorili tudi večino potrebne hrane, ki so jo darovala domača podjetja. Poletna taborjenja na obali so postala v resnici letne počitnice za veliko število ajdovskih družin, ki si brez tabornikov počitnic na morju nikakor ne bi mogle privoščiti. To je bil še dodatni magnet za članstvo in zagon delovanja društva.

Ajdovski taborniki praznujejo 60 let Danes taborništvo v Ajdovščini združuje več kot 120 aktivnih članov, otrok, vodnikov in ostalega vodstva, v spominu in krvi pa obstaja v še mnogo več Ajdovcih, ki so nekoč bili taborniki in se še danes držijo gesla da je taborništvo način življenja in prisegajo na moto Enkrat tabornik, za vedno tabornik. Nekaj izmed njih jih bo predstavljenih v portretih tabornikov, ki jih pripravljamo za naslednje številke Ajdovskih novic.
Taborništvo v Ajdovščini za mnogo otrok in mladostnikov predstavlja zdrav način preživljanja prostega časa, njihov način življenja ter neopisljiv dar, ki so nam ga dali začetniki skavtstva v svetu ter taborništva v Sloveniji.

Letos Društvo tabornikov Rod Mladi bori Ajdovščina praznuje 60 let svojega delovanja. V ta namen bomo izvedli več dogodkov – razstavo v mesecu marcu, veliko praznovanje s pravim taborniškim kresom v začetku meseca maja ter propagandni tabor v mesecu septembru. O vseh dogodkih boste pravočasno obveščeni in nanje lepo vabljeni.

Naj zaključim z zadnjim sporočilo skavtom, ki ga je podal Robert Baden Powell:
Vendar - na pravo pot do sreče boš prišel, ko boš
znal dajati in svojo srečo deliti z ljudmi. Poskusi
in pusti ta svet nekoliko boljši in lepši, kot je
bil, ko ti je bil zaupan. Tako bo tvoja smrt mirna
in umrl boš vesel, z občutkom, da svojega časa nisi
zapravil, pač pa da si naredil vse, kar je bilo v
tvoji moči. To je pravi pomen mota Bodi
pripravljen!, živeti in umreti srečno. Drži se
skavtske obljube, vedno - celo potem, ko zraseš v
moža - in Bog naj ti pomaga.


Lepo je biti TABORNIK – pridruži se nam!

Taborniški pozdrav!

Društvo tabornikov Rod Mladi bori Ajdovščina