Čas se je ustavil

datum: 16.02.2012
kategorija: Novice

Med 31. januarjem in 11. februarjem 2012 je širšo Vipavsko dolino, Kras, zahodni del Notranjske regije in Slovensko Primorje zajela orkanska burja, ki je v Vipavski dolini pihala s hitrostjo tudi do 180 km/h. Kljub temu, da je burja značilen pojav za Vipavsko dolino, predvsem za območje občin Ajdovščina in Vipava, je imela tokratna burja dve značilnosti, ki doslej še nista bili opaženi – burja je trajala kar 14 dni zapored, posebnost pa so bili tudi do 30 sekund trajajoči sunki.

Burja, februar 2012 Poleg ogromne škode na objektih se že kažejo hude posledice v kmetijstvu. Rodovitna prst, ki jo je odnašalo s polj, je odnašalo v struge, popolnoma je prekrila melioracijske jarke, ki jih bo treba nujno očistiti pred deževjem, sicer bo voda prestopila bregove. Ogromna je škoda na objektih, v veliko primerih zaradi neustreznih kritin ali slabo opravljenega dela krovcev. O tej problematiki je tekla težava tudi na zadnjem sestanku ajdovskih občinskih svetnikov. Večidel se v težavah znajdejo novogradnje. Prav sredi vremenskega kaosa naj bi potekalo odprtje enega od javnih objektov, na katerem so morali reševalci posredovati kar osemkrat!
Med divjanjem burje je Ajdovščino obiskal tudi poveljnik Uprave RS za zaščito in reševanje Miran Bogataj, uprava je občinskemu štabu Civilne zaščite posodila dva tehnična tovornjaka, ki sta bila več kot dobrodošla pomoč pri nameščanju vreč s peskom na strehe.
Burja, februar 2012 Sreča v vsej nesreči je, da imamo v Ajdovščini izkušene reševalce, ki vedo, kaj storiti v takšnih primerih in ki so pripravljeni tudi na tako ekstremne razmere, kot so bile.
Najvišjo hitrost burje na Vipavskem so izmerili v letu 2010, 203 km/h, vendar tedaj ni povzročila tolikšne škode, kot jo je tokratna. Najdlje je burja menda trajala leta 1929, takrat je brila skoraj mesec dni skupaj. Preteklost pa pripoveduje še o ekstremnih razmerah sredi 50. let prejšnjega stoletja, ko je podobno kot tokrat burja prišla s hudim mrazom, le da ni trajalo tako dolgo.
Dejstvo je, da se bo ta burja zapisala v zgodovino naše dežele.

Burja v številkah

Burja, februar 2012 Štab Civilne zaščite Ajdovščina, ki je med 31. januarjem in 11. februarjem operativno deloval v prostorih GRC Ajdovščina, je sprejemal klice na pomoč prek Regijskega centra za obveščanje.
V tem času je sprejel 234 klicev, največ 11. februarja. Reševalci so bili največkrat klicani zaradi poškodb streh, sledile so poškodbe obrob in žlebov, nato modernih nadstreškov iz lahkih, neodpornih materialov, s težavami pa so se soočali tudi novodobni klimati, sončne elektrarne, steklene stene ter kupole in drugo. Kar 80 % vseh posredovanj je bilo uspešno rešenih. 23-krat so reševalci hiteli na kraj, kjer posredovanje ni bilo potrebno – ali so občani sami sanirali poškodbo ali pa le-ta ni bila dovolj velika. Le 3 % primerov je bilo takšnih, da reševanje ni bilo mogoče zaradi prevelike nevarnosti za reševalce. Največkrat so se na en objekt reševalci vrnili kar osemkrat.
Porabljenih je bilo 2831 obtežitvenih vreč, največ na enostanovanjske hiše, pa na objekte javnega pomena (šole, sodišče) in industrijske objekte. Nameščanje vreč je bilo z dvema tehnično reševalnima voziloma, ki ju je posodila Civilna zaščita RS, veliko laže, saj jih tako reševalcem ni bilo potrebno nositi po lestvah.
V tem času je poveljnik Civilne zaščite Občine Ajdovščina podpisal 5 sklepov, 4 dni so bile zaprte šole in nekateri drugi javni zavodi, na dveh območjih je bila zaradi prevelike nevarnosti uvedena popolna zapora.
Pri intervencijah so sodelovali poklicni gasilci GRC Ajdovščina, prostovoljni gasilci PGD Col, PGD Selo, PGD Šmarje in PGD Ajdovščina, člani Civilne zaščite, občinsko redarstvo, delavci ajdovskega komunalnega podjetja in drugi. Njihovo delo je neprecenljivo!