Rdeči alarm preklican, v ponedeljek šolarji v šolo

datum: 04.02.2012
kategorija: Sporočila za javnost

Vremenski rdeči alarm je preklican, življenje na Vipavskem se vrača v stare tire. Vse, ki so bili v teh dneh v pripravljenosti in v akciji, čaka zaslužen počitek. Šole in drugi javni zavodi v ponedeljek odpirajo vrata, prireditve, ki jih je burja odpihnila, že iščejo nadomestne termine v prireditvenih koledarjih. Kljub grozečim napovedim nam je burja tokrat prizanesla – doživeli in preživeli smo že kaj hujšega. Opozoriti pa velja, da bo vse tja do srede, četrtka, še vedno pihalo v sunkih do 100 km/h, vztrajal pa bo tudi „sibirski“ mraz.

Ajdovščina, 4. februar 2012 Čeprav je burja brez prestanka pometala dober teden dni, vse od minule nedelje, smo jo tokrat dobro odnesli. Ponovno se je izkazalo, da so najbolj problematične strehe novogoradenj, še posebej raznih industrijskih objektov, ki jih burja odnaša kot za šalo, torej smo si za večino težav krivi tako-rekoč sami.
Najmočnejši izmerjeni sunek po podatkih ARSO (merijo sunke, ki skupaj trajajo 10 sekund) je pihnil z močjo 177 km/h, izmerili pa so ga na najvetrovnejšem delu hitre ceste med Vipavo in Razdrtim.
V teh dneh je bilo opravljenih preko 70 intervencij, po strehah nameščenih preko 620 vreč peska (ena ima 15 kg!!), v pripravljenosti je bilo preko 100 ljudi, posamezna aktivna ekipa je štela okoli 25 operativcev.

Hvala vsem, ki ste v teh dneh pomagali:
- celotna ekipa Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina
- vsa ajdovska prostovoljna gasilska društva – Ajdovščina, Col, Selo in Šmarje
- ekipa Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina
- v pripravljenosti je bila ekipa gozdne uprave
- ekipa Civilne zaščite Ajdovščina ter občinsko redarstvo
K uspešno izvedenim intervencijam sta ogromno pripomogli dve vozili z dvigali, ki sta ju prispevali regijski in republiški štab Civilne zaščite. Dvigali sta prihranili veliko človeškega napora, saj vreč s peskom, razen v nekaterih primerih, ni bilo potrebno dvigovati ročno.

Našo deželo je danes pokril sneg. Obeti za naprej pa pravijo, da se bodo nizke temperature in burja s sunki do največ 100 km/h obdržali še tja do srede, četrtka, nato pa naj bi se vendarle nekoliko ogrelo.
Še vedno torej velja opozorilo Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina – zaščitite vodomere pred nizkimi temperaturami.