Kulturni praznik v Ajdovščini

datum: 31.01.2012
kategorija: Sporočila za javnost

Spoštovane občanke in občani, vabljeni na osrednjo občinsko proslavo ob kulturnem prazniku, v sredo, 8. februarja 2012 ob 18. uri, v Dvorano prve slovenske vlade v Ajdovščini. Slavnostna govornica bo dramska igralka Lara Jankovič, po rodu iz Ajdovščine. Prav danes pa je izšel tudi plakat, ki bo skozi ves februar vabil na prireditve, posvečene kulturnemu prazniku.

Plakat ob kulturnem prazniku 2012 Letošnji kulturni praznik bo v Ajdovščini zaznamoval izid brošure Hoja za besedo, ki predstavlja Deželo skozi ljudske pripovedi. Zbral, uredil in zapisal jih je France Černigoj, v lepo obliko pa jih je pospravila Silva Karim. Knjižica poleg pripovedi vsebuje tudi turistične namige za potepanja po naših krajih. Založila jo je Občina Ajdovščina, izšla bo v nakladi 10.000 izvodov, namenjena pa bo tudi turistični promociji območja.
Zgodbe iz knjižice bodo osrednji motiv letošnje občinske slovesnosti ob prazniku kulture, 8. februarja ob 18. uri v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini. Slavnostna govornica na proslavi bo dramska igralka Lara Jankovič, ki se je z veseljem odzvala na povabilo. Scenarij in režija slovesnosti z enakim naslovom, kot ga nosi brošura, Hoja za besedo, je delo Petra Avbarja.

Občina Ajdovščina je skupaj z Lavričevo knjižnico Ajdovščina in Pilonovo galerijo Ajdovščina ob letošnjem kulturnem prazniku založila plakat z vsemi kulturnimi prireditvami v naših krajih, posvečenimi prazniku. Oblikoval ga je Primož Brecelj, izšel je v nakladi 200 izvodov. Plakate bodo prejele vse javne ustanove in krajevne skupnosti, visel bo po šolah in uradih ter vabil na mnoge prireditve različnih žanrov skozi ves mesec februar.

Vabljeni tako na osrednjo občinsko slovesnost, kot tudi na vse ostale prireditve, posvečene slovenskemu prazniku kulture.

Posebej opozarjamo na:
Predstavitev zbornika »Milan Klemenčič: iskalec lepote in pravljičnih svetov«
Zbornik o začetniku slovenskega lutkarstva, ki ga podpisuje Matjaž Loboda, skupaj predstavljajo Lavričeva knjižnica, Pilonova galerija in Osnovna šola Šturje, v četrtek, 23. februarja ob 18.30, v Lavričevi knjižnici Ajdovščina.

Odprtje razstave slik in ilustracij Svetovi v modrem
V Pilonovi galeriji se bo predstavila domača likovna ustvarjalka Silva Copič. Serijo Svetovi v modrem bodo spremljale tudi knjižne ilustracije, s katerimi je opremila knjigo otroških pesmih in slikanico avtorice Pavline Bizjak; petek, 10. februar ob 20.00 v Pilonovi galeriji Ajdovščina.