»Preleteti svet s Pipistrelom, ker boljšega ni!«

datum: 20.12.2011
kategorija: Novice

Na sedežu podjetja Pipistrel v Ajdovščini je danes potekala tiskovna konferenca Matevža Lenarčiča, ki se ponovno odpravlja na pot okoli sveta – s Pipistrelovim letalom seveda, ker, kot pravi, boljšega ni. Namen projekta GreenLight WorldFlight je preleteti svet na najbolj zelen način, z najmanjšo količino goriva doslej.

Pipistrel GreenLight WorldFlight, december 2011 To bo že drugi tovrstni podvig Matevža Lenarčiča, pilota, alpinista, fotografa, popotnika in avanturista, predvsem pa velikega ljubitelja narave, ki pravi, da se moramo naučiti razumeti, da »svet ni nekaj, kar nam je dano za vedno, svet lahko hitro izgubimo«. Leta 2004 se je na pot okoli sveta odpravil s Pipistrelovim Sinusom 912, tokrat pa je ekipa domačih strokovnjakov posebej zanj izdelala modificirano okolju prijazno letalo Pipistrel Virus SW.
Letalo je svojevrstna posebnost, takšnega ni na svetu, pravi Ivo Boscarol. Sposobno je leteti zelo daleč z zelo majhno količino goriva, dvigne se lahko tudi 10.000 metrov visoko pod nebo, prenese lahko zelo nizke in zelo visoke temperature. Matevž namerava z njim preleteti tako oceane, kot najvišje gore na svetu, najbolj pa bo zanimiv njegov izlet na Antarktiko.
Domače podjetje si od sodelovanja v projektu obeta poslovne koristi. Dosežek bo zaradi svoje ekstremnosti zagotovo zanimiv za svetovno javnost, Pipistrel pa postaja prepoznaven prav po tovrstnih, ekstremnih izdelkih. Hkrati pa bodo izkušnje iz projekta narekovale razvoj proizvodnje.
Pipistrel GreenLight WorldFlight, december 2011 Poleg domačega podjetja Pipistrel so se v projekt vključila tudi druga podjetja. Podjetje Petrol bo letalo na celotni poti oskrbovalo z gorivom. Urad vlade za komuniciranje in Slovenska turistična organizacija bosta poskrbeli za promocijo projekta – zgodba Matevža Lenarčiča namreč po besedah direktorja UKOM-a pooseblja povest o Sloveniji kot sicer majhni, a drzni državi, usmerjeni v razvoj, visoko tehnologijo in v zeleno. Bojan Meden iz STO je še dodal, da gre za odličen primer sodelovanja različnih gospodarskih panog. V projektu sodeluje tudi Aerodrom Ljubljana, od koder bo Matevž predvidoma 3. januarja 2012 odletel v svet. Po mnenju direktorja Zmaga Skobirja bo to odlična in dobrodošla promocija za podjetje ter ob dejstvu, da je največja težava letalske industrije onesnaženost, tako-rekoč nujnost. Matevževo potepanje po svetu bo izkoristilo podjetje Aerosol za znanstveno raziskavo, to bo namreč edinstvena priložnost za meritve črnega ogljika na območjih, kjer takšne meritve še nikoli niso bile izvedene.
Pipistrel GreenLight WorldFlight, december 2011 Poleg domačih strokovnjakov iz podjetja Pipistrel v projektu sodelujejo tudi druge vrste znanstveniki. Na inštitutu Jožefa Štefana se ubadajo z Matevževo obleko, ki mora prenesti zelo nizke in zelo visoke temperature, Matevž pa bo na inštitutu opravljal tudi priprave na zahteven polet.
Domače podjetje pa bo poskrbelo tudi za podporo in pomoč Matevžu na poti, saj ima zastopnike kar v 40 državah sveta in ti že zbirajo vse potrebne »papirje« za bitko, ki je v tem projektu najtežja, to je bitka z birokracijo.
Matevža Lenarčiča torej čakajo zanimivi in presenetljivi izzivi: preletel bo oceane, torej tudi 4000 km poti brez pristanka, preletel bo Mount Everest, letel bo nad ledeno mrzlo Antarktiko, pa tudi nad vročim ekvatorjem. Če bo šlo vse po načrtih, se bo na pot odpravil 3. januarja 2012, letel bo proti zahodu in v približno dveh mesecih in pol opravil kar okoli 80.000 km.
Njegovo zgodbo boste lahko spremljali na socialnih omrežjih, pa tudi na spletni strani www.worldgreenglight.com.