Ustvarjalnost je sila napredka - 450. obletnica delovanja ajdovskih fužin

datum: 18.11.2011
kategorija: Novice

V soboto, 12. novembra 2011, je v dvorani Mladinskega centra in hotela v Palah potekala slovesnost ob 450. obletnici začetka delovanja Fužin na Fužinah v Ajdovščini, ob tej priložnosti je bila odprta tudi razstava z naslovom 450 let fužin na Fužinah, avtorja Staneta Bačarja.

Slovesnost ob 450. obletnici začetka delovanja fužin, november 2011 Presenetljivo veliko obiskovalcev, med njimi veliko zelo zanimivih in pomembnih osebnosti, je dalo poseben pečat slovesnosti ob 450. obletnici začetka delovanja ajdovskih fužin. Ob Hublju je skozi 450 let zraslo neverjetno število obrtnih in industrijskih obratov, ki so svoje čase cvetoče poslovali in postavili temelje vsemu kasnejšemu razvoju ajdovskega gospodarstva. Za začetek tega razvoja pa lahko štejemo izdajo posebnega Patenta cesarja Ferdinanda, s katerim so lahko z delom pričele fužine na Fužinah.
Slavnostni govornik na slovesnosti je bil prof. dr. Jakob Lamut, spregovoril je tudi župan Občine Ajdovščina, Marjan Poljšak, za konec pa je svoje razmišljanje o pomenu dediščine podal še Stane Bačar, pobudnik praznovanja in avtor razstave, ki si jo še vedno lahko ogledate v prostorih Mladinskega centra.
Bistveno sporočilo, prebrano med vrsticami vseh treh govornikov, je, da gospodarski razvoj lahko gradimo tudi na temeljih ustvarjalnosti, ki jo imamo zapisano v genih, ki so dediščina naših prednikov.

Še več o dogodku je zapisano v Ajdovskih novicah.

Povezava do fotozgodbe