Slovesnost ob 450. obletnici začetka delovanja fužin na Fužinah - 12. novembra v Palah

datum: 28.10.2011
kategorija: Sporočila za javnost

12. novembra 2011 bo minilo natanko 450 let, odkar je Cesar Ferdinand izdal Patent, na podlagi katerega so začele z delom fužine na Fužinah. To pomeni začetek delovanja proizvodnih dejavnosti ob Hublju in temelj za vse kasnejše obrtne in industrijske dejavnosti Ajdovščine. Pomembno obletnico bomo počastili s slovesnostjo, ki bo potekala 12. novembra 2011 ob 14. uri v dvorani Mladinskega centra in hotela v Palah v Ajdovščini.

Fužine ob Hublju Slavnostni govornik na slovesnosti bo prof. dr. Jakob Lamut, univ. dipl. ing. metalurgije. O pomenu tehnične dediščine bo govoril tudi župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak. Pobudnik praznovanja pomembne obletnice in koordinator vseh dogodkov Stanislav Bačar pa bo predstavil najpomembnejše mejnike obeh nekdaj zelo živahnih obrtnih središč – na Fužinah in v Palah.
Stanislav Bačar je tudi avtor razstave 450 let fužin na Fužinah, ki bo na dan praznovanja na ogled v prostorih mladinskega hotela. Preko dokumentov, fotografij in predmetov bo prikazovala svoj čas cvetoče ajdovske obrtne in industrijske dejavnosti.

Tega dne si bo mogoče zanimive ostanke nekdanjih obratov ob Hublju ogledati na terenu – brezplačne vodene izlete pripravlja domače društvo lokalnih turističnih vodnikov. Vodeni izleti bodo dopoldan potekali ob 10. in ob 12. uri, po prireditvi pa bo na voljo več vodnikov. Začetek izleta je dvorišče pred mladinskim hotelom Palah, več informacij – TIC Ajdovščina, 05/36 59 140.
Obletnica pa bo zaznamovana tudi skozi turistično-informativne materiale – ob tej priložnosti bosta namreč izšla zgibanka in plakat, ki ju je oblikovala domača oblikovalka Silva Vovk Kete.

Vabljeni na praznovanje imenitne obletnice!