Danes se pričenja teden otroka

datum: 03.10.2011
kategorija: Novice

Teden otroka je program Zveze prijateljev mladine Slovenije. Temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov, Mednarodna zveza za varstvo otrok (I.V.C.W.) in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef pa sta od leta 1957 skrbela za obeleževanje tega dne. Tema letošnjega tedna otroka je POJDIVA S KNJIGO V SVET in je posvečena 50. obletnici Bralne značke in želi opozoriti na pomen branja. Poslanico ob tednu otroka je pripravil pisatelj Slavko Pregelj.

Poslanica ob Tednu otroka 2011 - POJDIVA S KNJIGO V SVET

Knjiga in njen bralec sta žlahtni par, ki mu potovanje v svet prinaša nepozabna doživetja. Kdor bere, seže dlje, kot seže njegova roka, vidi bolje kot s prostim očesom, sliši več, kot gre v njegova ušesa, in ima daljši korak, kot zmorejo njegove noge. Smeh na njegovi poti je veder, vsakršna jeza ga ne greni, ampak vzpodbuja.
Vsaka pot mu prinese novo prtljago, ki mu ni v breme, pač pa ga dela lahkega in ga vabi, da potuje znova in znova. Ko srečuje srčne sopotnike, spoznava, da je vredno držati besedo in nikomur storiti nič takega, česar ne želi, da bi drugi storili njemu.
Kdor s knjigo potuje v svet, vedno pripotuje na zeleno vejo.

Zato je pomembno imeti dobre knjige. Zato je pomembno brati dobre knjige. Zato je pomembno imeti svoj jezik, ki najlepše zariše svet. Zato je pomembno vse to deliti s prijatelji, starši, otroki in mentorji.

V dobri družbi se ni treba bati življenja, nič ni treba prikrivati ali čakati na boljše čase. V dobri družbi mladi želijo prisluhniti starejšim in starejši želijo prisluhniti mlajšim. V vseh knjigah so zbrani vsi zakladi človeštva, neskončno lepote in neskončno znanja. Iz tega bogastva si vsakdo lahko jemlje brez vseh omejitev; pred našimi pohlepnimi očmi ne sme biti varna nobena dobra knjiga, ne na papirju, ne na ekranu.

Pojdiva torej s knjigo v svet. Na najini poti bova vedno med prijatelji.
Za tako bogato pot bo en teden premalo, bo en mesec premalo, bo eno leto premalo. S pravimi knjigami se potuje vse življenje.

Slavko Pregl,
pisatelj