Ekipa Pipistrel-USA.com pred največjo preizkušnjo

datum: 27.09.2011
kategorija: Novice

Minuli konec tedna se je v Santa Rosi v Ameriki zbrala celotna ekipa Pipistrel-USA.com, ki s Pipistrelovim Taurusom G4 sodelovala na Nasa Green Flight Challenge 2011. Od 13 prvotno prijavljenih ekip so se na tekmovanje uvrstile le 4, tehnična komisija, ki je v nedeljo pregledovala letala, pa je izločila še eno. Med tremi izbranimi pa je ostala odlično pripravljena domača ekipa, ki se bo ponovno potegovala za bogato nagrado, tokrat za najbolj "zeleno" letalo.

Ekipa Pipistrel-USA.com Ekipa Pipistrel-USA.com sestavljajo slovenski in ameriški člani. Čez lužo so potovali univ. dipl. ing. Tine Tomažič – vodja projekta, univ. dipl. ing. Jure Tomažič - oče vseh električnih sistemov v letalu, univ. dipl. ing. Vid Plevnik – vodja razvoja na Pipistrelu in sokonstruktor strukture letala, dipl. ing. Franci Pipit, ki skrbi, da je z letalom vse v redu, dr. Gregor Veble – vodja raziskav na Pipistrelu in glavni aerodinamik projekta G4 in Ivo Boscarol. Ameriški člani ekipe pa so dr. Jack Lagelaan, vodja ekipe in profesor na letalski univerzi PSU, testna pilota Dave Morss in Robin Reid, ki sta letalo že preizkusila, Michael Coates, zastopnik ajdovskega podjetja v ZDA, Vance Turner - lokalni Pipistrelov zastopnik za Kalifornijo ter Kirk, študent PSU univerze, ki pomaga vodji pri izračunih.
Ekipa je dobro pripravljena in uigrana. To se je izkazalo že pri pregledu dokumentacije, ki je bila urejena kot »švicarska ura«. Sledil je izredno natančen tehnični pregled letala, posebna pozornost je bila namenjena izstopu iz kabine, saj sta pilota morala dokazati, da jo lahko zapustita v polni opremi v določenem času.
Ponedeljek se je pričel s tehtanjem letal, za kar je ekipa potrebovala dobro strategijo in natančno organizacijo ter se ponovno izkazala. Nato je sledilo prvo letenje – letala so morala dokazati, da lahko od točke, ko se začnejo premikati, na razdalji 600 m poletijo ter preletijo 15 metrsko oviro, pri tem pa ne smejo povzročati več kot 78 DbA hrupa.
Najpomembnejše preizkušnje pa ekipo šele čakajo. Bojni plani so izdelani, ekipe pa izredno dobro pripravljene – verjetno bodo na koncu odločale tisočinke … Vendar pa je že dejstvo, da se se domači mojstri uvrstili med prve tri, navdušujoče. Za končni uspeh pa bo potrebna tudi dobra mera sreče, zato držimo pesti za Pipistrel-USA.com!

Informacije lahko sproti spremljate na blogu:
www.pipistrel.si/news/taurus-g4-leti-na-tekmovanju-nasa-cafe-gfc