»Sončnice« Braneta Jazbarja krasijo Info točko v stolpu na ajdovski tržnici

datum: 18.07.2011
kategorija: Novice

Info točka v stolpu na ajdovski tržnici ponovno postaja razstavni prostor. V petek, 15. julija 2011 je potekalo odprtje razstave SONČNICE priznanega ajdovskega umetnika Braneta Jazbarja. Slikarja in likovna dela je predstavila likovna kritičarka Tanja Cigoj.

Sončnice Braneta Jazbarja v stolpu na ajdovski tržnici, julij 2011 Na petkov večer se je v stolpu na ajdovski tržnici zbralo veliko domačih ljubiteljev likovne umetnosti. Jazbarjeve sončnice so navdušile, obiskovalci pa so pohvalili tudi nov razstavni prostor v starem središču mesta Ajdovščina. Stolp na ajdovski tržnici kljub svoji navidezni majhnosti znotraj sebe skriva dovolj razstavnega prostora – za umetniške pa tudi za drugačne vrste razstav, ki bodo v prihodnosti polnile zanimiv okrogel prostor.

Sončnice Braneta Jazbarja v stolpu na ajdovski tržnici, julij 2011 Brane Jazbar, ki se je likovno prebujal in uril na ljubljanski Srednji šoli za oblikovanje, študij pa dokončal na Pedagoški akademiji v Mariboru, je dolga leta deloval kot likovni pedagog. Od svoje prve samostojne razstave leta 1985 na Dvorcu Zemono je svoja dela predstavljal na številnih razstavah v Sloveniji in Italiji, sodeloval pa je tudi na skupinskih razstavah in likovnih kolonijah. Posveča se slikarstvu, grafiki, oblikovanju, kaligrafiji ter fotografiji, v zadnjem desetletju pa svoj prosti čas namenja tudi gorništvu. Svoja popotovanja po Nepalu, Avstraliji in Novi Zelandiji je sklenil s slikarskimi cikli (Impresije izpod Himalaje, Med Aborigini in Maori) ter jih na ogled postavil v galerijah širom Slovenije.

Sončnice Braneta Jazbarja v stolpu na ajdovski tržnici, julij 2011 Tokrat se predstavlja z motivi sončnic v akrilni tehniki, ki so nastajala skozi večletno obdobje. Sončnice slikarja privlačijo zaradi svoje mimike in gibanja – v njih oziranju za soncem Jazbar opaža in prepoznava človeška občutja, je zapisala Tanja Cigoj.

Vabljeni na ogled razstave – odprta je v času uradovanja info točke, od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, izven tega termina pa po predhodni najavi na 05/36 59 155. Dobrodošli!