Radijska orientacija ob Črnem morju

datum: 07.07.2011
kategorija: Novice

Ali tudi vi včasih pomislite, kako bi se s pomočjo zemljevida lahko čim hitreje orientirali na neznanem terenu? Na osnovni šoli Dobravlje se s to veščino srečajo učenci, ki so vključeni v krožek radijske orientacije – ARG.

Radijska orientacija ob Črnem morju, julij 2011 To je posebna oblika orientacije, ki jo enostavneje poimenujemo tudi lov na lisice. Kontrolne točke je treba poiskati s pomočjo posebnih sprejemnikov radijskih signalov, ki jih oddajajo skriti oddajniki, imenovani tudi »lisice«.
Na osnovni šoli Dobravlje že vrsto let vključujemo to dejavnost med izvenšolske dejavnosti. Gre za dejansko zelo zahtevno aktivnost, ki predstavlja dodatni izziv za učence, ki se odločijo za sodelovanje v krožku ARG – lov na lisice. Kar nekaj je naših bivših učencev, ki jih je radijska orientacija navdušila v času osnovnega šolanja, tako da so na tem področju ostali aktivni tudi po odhodu s šole in še vedno tekmujejo v okviru Radio kluba Ajdovščina.
Z vztrajnim delom in na različnih tekmovanjih pridobljenimi izkušnjami so bili letos mladi radioamaterji Radio kluba Ajdovščina najboljši v Sloveniji, zato so se uvrstili na mladinsko evropsko prvenstvo. Med najboljšimi so bili prav učenci naše šole. V kategoriji do 14. leta starosti je prvo mesto dosegla Kaja Bratina, učenka 8. razreda, v kategoriji do 16. leta pa so najboljši v Sloveniji Primož Vipotnik in Ana Čufer, učenca 9. razreda, ter naši bivši učenki Maruša Štokelj in Jerneja Samec.

Od 16. do 20. junija je v Bolgariji potekalo mladinsko evropsko prvenstvo v radijski orientaciji. Skoraj sto mladih tekmovalcev iz različnih evropskih držav se je pomerilo v dveh starostnih skupinah. Večina teh reprezentanc je bila na pripravah v Bolgariji že teden dni pred uradnim prvenstvom. Takega treninga si naša reprezentanca ni mogla privoščiti, vendar so bili naši predstavniki kljub temu zelo dobri. Najboljšo uvrstitev je s petim mestom dosegla Kaja Bratina, Ana Čufer je bila sedma, Maruša Štokelj pa enajsta. Ekipno so se dekleta uvrstila na visoko – četrto mesto na KV področju.
Ob povratku domov je tekel klepet o dolgi vožnji z vlakom, o druženju z evropskimi vrstniki, o bogatih vtisih in novih, dragocenih izkušnjah ter seveda o visokih uvrstitvah, ki so jih, kljub skromnejšim razmeram, dosegli naši tekmovalci.
Udeležba na mednarodnem tekmovanju je povezana z zelo velikimi stroški, ki bi jih starši zmogli le s težavo. Za finančno pomoč se zahvaljujemo g. županu, OŠ Dobravlje, Radio klubu Ajdovščina in podjetju Instalacije Furlan.

Mentor ARG dejavnosti
na OŠ Dobravlje:
Stanko Čufer