„Imamo upanje za Fructal!“

datum: 16.05.2011
kategorija: Sporočila za javnost

S temi besedami je župan Marjan Poljšak pričel tiskovno konferenco po sestanku z ministrico za gospodarstvo Darjo Radič, ki je potekal v prostorih Občine Ajdovščina, v petek, 13. maja.

Ministrica Darja Radič, 13. maj 2011 Ministrica je obiskala župana in njegovo ekipo predvsem zaradi modela odkupa Fructala. Želela je preveriti „klimo“, razmišljanje delavcev, predvsem pa možnosti za aktivno vključitev države v projekt. Način ohranitve domače tovarne v domačih rokah zelo podpira, saj gre pri nas za enega prvih poskusov delavske kooperative, ki je v tujini zelo uspešna, še posebej v živilsko prehrambeni industriji. „Model, po katerem bi delavci, lokalni dobavitelji in lokalna skupnost odkupili del podjetja, je zelo zanimiv način, kako lahko lokalna skupnosti in tudi delavci vstopijo v podjetje in prevzamejo odgovornost“, je povedala Radičeva. Značilnosti takšnih delavskih kooperativ so družbena odgovornost, skrb za okolje, predvsem pa večja vzdržnost podjetja v kriznih časih zaradi večjega razumevanja in interesov lokalnih lastnikov.
Ministrica Darja Radič, 13. maj 2011 Ministrica je zagotovila vso podporo projektu, tudi zato, ker od vladnih predstavnikov nihče ne pričakuje „državnega intervencionizma“, pač pa je zastavljen na način, kot je običajen na trgu. „Država lahko pomaga pri tem, da delavci postanejo solastniki, ne da bi pri tem morali žrtvovati dela plače“, je pojasnil poslanec Franco Juri. Model, kot ga je lokalni konzorcij izdelal za nakup Fructala, pa podpira tudi Zakon o socialnem podjetništvu. Gre za „idejo iz terena, ki jo podpirajo tudi v Ljubljani“, je bil vladne podpore vesel podžupan Drago Vidrih.
Župan Marjan Poljšak se je ta petek že dopoldne mudil tudi pri lastnikih v Laškem. Tudi njim se pobuda zdi zanimiva.