5. maj, praznik občine Ajdovščina, zaznamovale pomembne slovenske osebnosti

datum: 06.05.2011
kategorija: Sporočila za javnost

Slavnostna seja ob prazniku občine Ajdovščina, 5. maju, je letos minila v izredno slovesnem vzdušju, poseben pečat pa so ji dali gostje - tako dobitniki najvišjih občinskih priznanj, kot tudi velike slovenske osebnosti. Med njimi je publika še posebej bučno pozdravila tržaškega pisatelja Borisa Pahorja, ki se je dogodka udeležil predvsem zaradi svojega velikega prijatelja, dr. Evgena Bavčarja, od sinoči častnega občana občine Ajdovščina.

5. maj, praznik občine Ajdovščina 2011 Praznične besede je pripravil župan Marjan Poljšak, v imenu Vlade RS je govorila ministrica dr. Ljubica Jelušič. V svojem dolgem nagovoru je poudarila pomen ustanovitve prve povojne vlade, ter tudi pomen Ajdovščine, ki je bila takrat glavno mesto cone B. Boris Pahor Po njenem mnenju bi morala Vlada RS zavzeti drugačen odnos do tega pomembnega dogodka ter do našega praznika. Posebno iskriv pa je bil zadnji slavnostni govorec, tržaški pisatelj Boris Pahor, ki je poudaril, da verjetno nebi bil zaprošen za besedo, če ga nebi dr. Evgen Bavčar predstavil v Evropi.
Nagrajenci ob letošnjem prazniku občine Ajdovščina, 5. maju Na proslavi se je tudi tokrat trlo obiskovalcev, ki pa so letos lahko spremljali prenos proslave na velikem ekranu v avli dvorane. Kljub dobri dve uri trajajočemu programu je le-ta navdušil. Kulturni del so zapolnili odlični pevke in pevci Mešanega pevskega zbora DURI s Cola, ki so se predstavili z različnimi skladbami. Posebno presenečenje pa so častnemu občanu priredili pritrkovalci iz Lokavca, ki so skupaj z baritonistom Zdavkom Pergerjem zapeli lokavško pesem. Dr. Evgen Bavčar je namreč zelo navezan na svoj kraj Lokavec in še posebej na svojo goro Čaven.
Praznovanja pa se nadaljujejo že z današnjim odprtjem Mladinskega centra in hotela v Palah, ter z mnogimi športnimi, kulturnimi in družabnimi prireditvami, ki se bodo vrstila skozi ves mesec maj.

Slavnostni govor župana Marjana Poljšaka

Nagrajenci ob letošnjem občinskem prazniku

Še več fotografij s praznika