Mladinski center in hotel Ajdovščina odpira svoja vrata

datum: 29.04.2011
kategorija: Sporočila za javnost

Mladinski center in hotel v Palah je nared za sprejem prvih gostov – tako popotnikov, ki jim Ajdovščina lahko ponudi bogata doživetja, kot tudi društev in mladih domačinov, ki bodo v novi hiši mladih lahko udejanjali mnoge ustvarjalne ideje, predvsem pa kreativno preživljali svoj prosti čas. Odprtje MC in hotela, ki bo deloval v okviru Zavoda za šport Ajdovščina, bo potekalo v petek, 6. maja 2011 ob 16. uri. Tej priložnosti bo poleg župana Občine Ajdovščina Marjana Poljšaka prisostvoval tudi Minister za šolstvo in šport RS Igor Lukšič.

Operacijo delno financira EU


MC in hotel Ajdovščina Zgodba se je pričela udejanjati v začetku leta 2009, ko je ajdovski Občinski svet sprejel sklep o potrditvi 1. faze investicijskega projekta, njeni začetki pa segajo še dlje – v leto 2007, ko je Občina odkupila objekt v Palah. V letu 2008 je bila znotraj Zavoda za šport ustanovljena notranja organizacijska enota MC Hiša mladih za izvajanje mladinske dejavnosti – prav mladi so namreč pridobili velik delež sredstev za izgradnjo 1. faze novega objekta. Aprila 2010 je Občinski svet sprejel sklep o pričetku 2. faze projekta, ki je zajemala finalna dela in zunanjo ureditev.

MC in hotel Ajdovščina Vrednost prvega dela investicije je znašala 1.210.000 evrov, od tega je Evropa prispevala 680.000 evrov, Ministrstvo za šolstvo in šport pa je primaknilo 120.000 evrov. Preostanek v vrednosti 410.000 evrov je prispeval proračun Občine Ajdovščina, ki je v celoti pokril tudi izvedbo 2. faze v vrednosti 134.389,48 evra.

Arhitekturo stavbe sta zasnovala arhitekta Janko Rožič in Gašper Drašler v sodelovanju z Matjažem Suhadolcem, Primožem Gašperšičem, Andrejem Čopičem in Barbaro Souvent Pirc. Z mnogimi lesenimi in kamnitimi detajli ter dvokapno korčno streho že na prvi pogled spominja na tradicionalno vipavsko hišo. Prav tako je notranjost, kljub modernemu pristopu, svetla, topla in prijetna, saj je osnovni material opreme les.

MC in hotel Ajdovščina V novi hiši bodo svoje prostore dobila mnoga mladinska društva, sedaj nastanjena v že dolgo pretesni Hiši mladih na območju bivše vojašnice Srečka Kosovela, ki bodo tu lahko kakovostno udejanjala svoje programe. Prepotrebna pridobitev pa so tudi nove turistične kapacitete. 50 postelj je razdeljenih v več sobah: ena je dvoposteljna, v dveh so po štiri postelje, v naslednjih dveh je še po osem ležišč, v največji spalnici pa bo lahko udobno prespalo 25 oseb.

Poleg spanja bo hotel svojim gostom ponudil tudi zajtrk, v skupni kuhinji si bodo lahko sami pripravili prigrizek, v vseh sobah in v spletnem kotičku brezplačno brskali po internetu, poiskali zanimivosti v turistični in prireditveni ponudbi Ajdovščine in okolice v info kotičku, … . Da bo bivanje v Mladinskem hotelu Ajdovščina zares prijetno, bodo poskrbeli zanimivi in ustvarjalni programi, ki jih bo ponudil. Le streljaj od mestnega vrveža se bodo napletale mnoge zanimive dogodivščine, območje pa je tudi imenitno izhodišče za različna potepanja peš, s kolesom, ali pa kako drugače.

MC in hotel Ajdovščina V Mladinskem hotelu Ajdovščina pa bodo dobrodošli tudi organizatorji konferenc, prireditev, razstav ali družabnih srečanj, saj objekt med drugim vsebuje tudi tehnično opremljeno koncertno in konferenčno dvorano, galerijo, večnamensko sobo, učilnico, priročen prireditveni prostor z odrom pa je tudi na prostem.