Pipistrelovo letalo Taurus Electro osvojilo Lindberghovo nagrado za najboljše električno letalo

datum: 19.04.2011
kategorija: Novice

V okviru letalskega sejma in razstave Aero Expo 2011, ki je potekala prejšnji teden v Friedrichshafnu v Nemčiji, je fundacija LEAP (Lindbergh Electric Aircraft Prize), ki jo vodi Eric Lindbergh, vnuk legendarnega letalskega pionirja Charlesa Lindbergha, podelila nagrade za razvoj na področju električnega letalstva in pomembne preboje v razvijajoči se industriji električnih letal. V kategoriji za najboljše električno letalo je bilo več opaznih kandidatov, med katerimi je bilo težko izbrati končnega zmagovalca. Slavilo je domače podjetje Pipistrel z letalom Taurus Electro. Čestitamo!

Taurus Electro, april 2011 Ocenjevalci so izbirali med finalisti:
• Hugues Duval Electric Cri-Cri with power podjetja Electravia.
• Pipistrelov Taurus Electro
• Sunseeker II solar airplane konstruktorja Erica Raymonda

Spletna stran LEAP website argumentira svoj izbor s sledečimi besedami:
»Pipistrelov Taurus Electro je bil izbran zato, ker ima profesionalen “plug and play” električni pogonski sistem, ki je na voljo tudi na komercialno prodajo in vgradnjo v letala drugih proizvajalcev; pa tudi zato ker nudi popolnoma integrirani "Solar trailer" (Sončno prikolico) ki omogoča letalu, da funkcionira neodvisno od javnega električnega omrežja. Integracija in varnostne karakteristike so odlične in lahko služijo za zgled standardom industrije električnih letal

Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel, je sprejel nagrado iz rok Erica Lindbergha, vnuka legendarnega letalskega pionirja Charlesa Lindbergha, prvega človeka ki je preletel Atlantski ocean.

V svojem govoru je Lindbergh poudaril, da je njegov ded s svojim podvigom spremenil mišljenje ljudi, češ da je letenje samo nevaren hobi malce premaknjenih pustolovcev. Po njegovem dosežku so se začeli za letenje zanimati tudi navadni ljudje in sicer kot potniki. Tako je postavil osnove potniškemu letalskemu prometu.

Podobno se dogaja sedaj s Pipistrelovim konceptom električnega letala. Do letal 2007 so ljudje mislili, da je električno letenje konceptualno sicer možno, a le kot draga igračka, namenjena pilotom - privržencem okolju prijaznega letenja. Potem, ko je Pipistrel po isti ceni predstavil prvo serijsko izdelano in komercialno dobavljivo dvosedežno električno letalo, ki je imelo enake zmogljivosti kot letalo na bencinki pogon, pa se situacija na področju letalstva spreminja in električno letalsto postaja enakovredno letalstvu ki za pogon uporablja fosilna goriva.

Pipistrel: Ponosni smo, da je naš koncept "letenja zastonj", kombinacije letala Taurus Electro s sončno prikolico Solar Trailer prepričal žirijo in si pridobil prepoznavnost in priznanje v svetu električnega letalstva ter potrdil našo vodilno vlogo na področju razvoja okolju-prijaznih letal! Letenje popolnoma zastonj in brez emisij CO2 je mogoče in naš koncept Električnega letala v povezavi s prikolico s polnilnimi sončnimi celicami je to dokazal!

Poleg Pipistrela je nagrado prejel še en Slovenec, in sicer Luka Žnidaršič s svojim LZ Design FES system, ki je postal zmagovalec kategorije za najboljši električni pogonski sistem (LEAP Aero 2011 Best Electric Propulsion).

ČESTITAMO!!