V pripravljenosti ob napovedi močne burje

datum: 01.03.2011
kategorija: Sporočila za javnost

V prostorih Občine Ajdovščina je danes potekala tiskovna konferenca, na kateri so župan Marjan Poljšak, poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Igor Benko in strokovna sodelavca občinske uprave Miha Ergaver ter Katarina Ambrožič pojasnjevali razloge za sprejete ukrepe ob napovedi orkanske burje.

Tiskovna konferenca - ukrepi ob napovedi hude burje - 1. marec 2011 Poveljstvo občinskega štaba Civilne zaščite je namreč sprejelo sklep, da jutri po vseh šolah in vrtcih poteka zgolj dežurstvo, ne pa tudi pouk. Župan Marjan Poljšak poziva občanke in občane k samozaščitnemu obnašanju, prosi jih, naj poskrbijo za svoje premoženje, predvsem naj zaščitijo gospodarske objekte. Glede na napovedi upa, da burja vendarle ne bo tako huda, kot smo jo doživeli lansko leto ob enakem času, ter da če že mora biti škoda, potem naj bo ta le materialna. Igor Benko, poveljnik Civilne zaščite Občine Ajdovščina, je povedal, da je do takšne odločitve prišlo zaradi »rdečega alarma«, ki pa ga gre – tudi po izkušnjah iz lanskega leta – resno jemati.

Ponoči iz torka na sredo bo torej močno pihalo, najmočnejše sunke pa se pričakuje med 6. in 8. uro zjutraj, ko naj bi presegali 180 km/h. Burja se bo pomikala proti zahodu, tokrat bodo torej še posebej na udaru vasi Dobravlje, Selo in Črniče. Tudi to je eden od razlogov, da bo jutri zaprta dobraveljska šola. Drugi razlogi pa so predvsem splošna varnost otrok (in odraslih!), kajti ob takšnem vetru nosi naokoli vse mogoče predmete, lomi drevja in odnaša strehe.

Katarina Ambrožič, vodja oddelka za družbene dejavnosti, je opozorila, da se je ponovno izkazalo, kako nujna je obnova Osnovne šole Danila Lokarja. Pred kratkim prejeto poročilo Inštituta ZRMK o varnosti strešne konstrukcije stavbe 3 proti odkritju v primeru burje namreč med drugim priporoča zaprtje stavbe v primeru sunkov nad 150 km/h. Tako kot mnoge druge občine namreč tudi ajdovska čaka, da bo Ministrstvo za šolstvo objavilo že dve leti obljubljen razpis.

Tiskovna konferenca - ukrepi ob napovedi hude burje - 1. marec 2011 Za sedaj burja še ni povzročila nobene škode. V pripravljenosti so vsi člani občinskega štaba Civilne zaščite, poklicna enota ajdovskega Gasilsko reševalnega centra, vsa prostovoljna gasilska društva ter delavci Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina. Poveljnik Benko pravi, da so ekipe ustaljene, dobro pripravljene in vajene podobnih akcij ter da »se težave pričnejo pri 160 km/h«. Sicer pa ne pomni, da bi se kdaj komu zaradi burje kaj zgodilo, čeprav se spominja verig na hubeljskem mostu, kjer je burja znala otroka dvigniti od tal – menda je bil to svojevrsten krst, ki ga je moral vsak »mulc« doživeti. Za jutri pa meni, da ne bo tako hudo kot lani, ko je ob burji padal še sneg, Ajdovščina je bila kar 24 ur tako-rekoč odrezana od sveta in je najhujši sunek dosegel moč kar 208 km/h. Kljub vsemu pa ne bo odveč opozorilo: pazite nase in na svoje premoženje, držite se na toplem – tudi po tej burji bo posijalo sonce!