21. otroški medobčinski parlament – mediji in mladostniki

datum: 15.02.2011
kategorija: Novice

Danes dopoldan so občinsko sejno sobo zasedli mladi parlamentarci iz vseh osnovnih šol zgornje Vipavske doline. Kar 42 razpravljavcev se je zbralo in debatiralo, letošnja tema otroškega parlamenta je »Vpliv medijev in družbe na oblikovanje mladostnikov«.

Mladi razpravljalci so se zbrali v sejni sobi Občine Ajdovščina Uvodoma je mladež nagovoril ajdovski župan Marjan Poljšak. Zaželel jim je kritičnosti in samokritičnosti, saj je v današnji družbi ogromno manipulacij. Sam spada med bolj kritične opazovalce sodobnega dogajanja in meni, da je interes kapitala družba, ki je od njega odvisna. Sledila so vprašanja županu, mladi so imeli pripravljene različne vsebine: o cestah na Goro, o problematiki lokalnih časopisov, o prehodu za pešce pred OŠ Col, o obnovi igrišča v Podkraju, o ureditvi parka in otroškega igrišča pri OŠ Šturje, pa tudi o gospodarski krizi in propadu podjetij. Zanimiva razprava pa se je med mladimi vnela tudi na temo najstniških zabav in prostora zanje v Ajdovščini.
Medobčinski otroški parlament, 15. februar 2011 V drugem delu parlamenta so šolarji predstavili svoje dosedanje delo na posameznih šolah. Sledila je zanimiva razprava o pojavljanju otrok in mladostnikov v medijih, uporabi interneta in socialnih omrežij, komunikaciji preko mobilnih telefonov ter posledično zlorab in zasvojenostjo z mediji. Zastavili so si vprašanje, ali si današnja mladina sploh predstavlja preživljanje prostega časa brez medijev ter izpostavili problematiko premajhnega zastopanja mladinskih tem v medijih. Ugotovili so, da je pretirana uporaba medijev škodljiva in vpliva predvsem na medsebojne odnose. Skozi razpravo so mladi pokazali dobro poznavanje obravnavane teme in dobršno mero zrelosti, zato računamo nanje tudi na regijskem in državnem parlamentu.
Na regijskem parlamentu bosta naše otroke zastopala po dva udeleženca iz vsake šole, na državnem pa bosta naše kraje zastopali Rebeka Kobal, OŠ Otlica in Sara Ilc, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina.
Udeleženci občinskega parlamenta so ob koncu predlagali še nekaj vsebin za otroški parlament v prihodnjem šolskem letu. Med različnimi temami je bila kot najbolj zanimiva izglasovana tema Motnje prehranjevanja mladostnikov, ki bo predlagana na regijskem parlamentu.