Varuhinja človekovih pravic poslovala v Ajdovščini

datum: 15.12.2010
kategorija: Sporočila za javnost

Danes je varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik s svojo ekipo poslovala v Ajdovščini. Gre za ustaljeno obliko dela ustanove, ki v letu dni opravi 10 takšnih obiskov. V Ajdovščini je varuhinja pričakovala štiri napovedane pobudnike, prišli pa so trije občani, ki menijo, da so jim kršene človekove pravice.

Varuhinja človekovih pravic v Ajdovščini, december 2010 Običajno pri organiziranju prostora pomagajo občine - terensko uradovanje ekipe Čebašek Travnikove je potekalo v prostorih Občine Ajdovščina, pričelo pa se je s pogovorom z županom Marjanom Poljšakom. Glede na dejstva, da v Ajdovščini ni večjih socialnih, ekoloških ali drugih težav ter da je poskrbljeno za šolstvo, predšolsko varstvo in invalide, varuhinja meni, da je naša občina dovolj učinkovita. Opazila je tudi, da ima občinska stavba dvigalo, torej je dostopna tudi gibalno oviranim.
To je bil prvi obisk ustanove v mandatu Čebašek Travnikove v Ajdovščini. K varuhinji so na pogovor prišli trije od štirih najavljenih občanov. Število najavljenih obiskov pobudnikov se med občinami zelo razlikuje in nič ne pomeni, kljub temu pa varuhinja meni, da so v Ajdovščini osnovne potrebe ljudi dovolj dobro urejene.
Župan Marjan Poljšak, ki se je na povabilo Čebašek Travnikove udeležil tiskovne konference po opravljenih razgovorih, sicer meni, da tudi v naših krajih obstajajo težave, vendar pa sam zagovarja politiko »bolj prijaznih medčloveških odnosov«, ki jih je mogoče doseči skozi konstruktiven pogovor. Pravi še, da »nismo idealni, se pa trudimo«.