Tiskovna konferenca o plazovih Znosence in Stogovce

datum: 09.12.2010
kategorija: Sporočila za javnost

Danes ob 14. uri bo v prostorih Občine Ajdovščina potekala tiskovna konferenca, na kateri bodo predstavniki DRSC, Civilne zaščite, Občine Ajdovščina, Občine Vipava in Policije predstavili aktualne informacije o situaciji v zvezi z obema plazovoma – Znosence na Avžlaku in Stogovce nad Lokavcem.

Obilno deževje zadnjih dni je ponovno prebudilo plaz Znosence na Avžlaku pred Colom, ki sega preko regionalne ceste med Ajdovščino in Colom – cesta je zaradi hudih poškodb in stalnih premikov plazine zaprta za ves promet.
Plaz se je začel premikati v torek, 7. decembra, dan kasneje so premiki plazine že poškodovali cesto, zato je bil promet mogoč le po enem pasu ter zgolj za osebna vozila. V noči iz 8. na 9. december so bili premiki plazine zelo intenzivni in so dvignili cestišče do takšne mere, da je bilo potrebno včeraj ob 11. uri cesto zapreti za ves promet. Plaz se je sprožil približno 100 m nad regionalno cesto, dolg je okoli 300 metrov – sega do tretjega ovinka lokalne ceste proti Vrhpolju, ki je prav tako hudo poškodovana in zaprta za ves promet. Širina plazine je okoli 200 m, globina pa 15 m, plaz se še vedno premika.

Plaz Stogovce nad Lokavcem, ki je že pred časom odnesel del ceste proti Predmeji, pa se je zaradi razmočenega terena še razširil za okoli 200 metrov, v smeri proti Skukovim koritom. Vendar pa trenutno pretočnost Lokavščka ni ogrožena.

Situacije na plazovitih območjih so pod stalno kontrolo, hkrati pa potekajo terenski ogledi strokovnjakov, ki se bodo tekom dne sestali z vsemi ostalimi pomembnimi akterji ter določili nadaljnje ukrepe. Popoldan pa bo na Colu potekal tudi sestanek s predstavniki vseh krajevnih skupnosti in šol na območju plazu, z namenom seznaniti jih z aktualnimi informacijami. Najbolj pereč problem, ki je nastal, je odrezanost prebivalcev širšega območja Gore od središča občine. Še več informacij bo znanih po današnji tiskovni konferenci.