Praznovanje 100-letnice rojstva slovenskega lutkovnega gledališča

datum: 17.12.2010
kategorija: Sporočila za javnost

Leto 2010 v Ajdovščini mineva v znamenju praznovanja 100-letnice rojstva slovenskega lutkovnega gledališča. Pred natanko 100 leti, 22. decembra 1910. leta, je namreč slikar, fotograf in lutkar Milan Klemenčič (1875 – 1957) v domači dnevni sobi na Slomškovi ulici v Šturjah uprizoril svojo prvo lutkovno predstavo Mrtvec v rdečem plašču. Klemenčič je bil prvi likovni mentor ajdovskemu slikarju Venu Pilonu, ki je prav kmalu pričel tudi nastopati v njegovih predstavah.

Plakat - 100 let slovenskega lutkovnega gledališča Klemenčič je bil pobudnik in prvi vodja Slovenskega marionetnega gledališča v Ljubljani (1920 – 1924). Vrhunec njegovega ustvarjanja je predstava Dr. Faust iz leta 1938, ki jo Lutkovno gledališče Ljubljana s posnetkom Klemenčičevih lutk in scene uprizarja še danes. Milana Klemenčiča je mednarodna lutkovna organizacija UNIMA leta 1958 posthumno imenovala za svojega častnega člana.

Lik Milana Klemenčiča skozi vse letošnje leto spremlja ajdovske kulturne prireditve, v znamenju njegove ustvarjalnosti je potekal tudi osrednji domači gledališki festival. Praznovanja bodo svoj vrhunec dosegla prav na 100. obletnico Klemenčičeve prve predstave, 22. decembra 2010. Občina Ajdovščina, OŠ Šturje in ZKD Ajdovščina vas vabijo, da se jim pridružite ter pokukate v ustvarjalno življenje in delo tega velikega umetnika – utemeljitelja slovenske lutkovne umetnosti.

Program dogodkov 22. decembra 2010:

Od 13.30 do 17.00 - Dan odprtih vrat OŠ Šturje Ajdovščina
Učenci in učitelji bodo predstavili različne dejavnosti, ki so plod raziskovalnega dela zadnjih dveh šolskih let, posvečenega spoznavanju dela in življenja velikega umetnika, slikarja, fotografa in lutkarja Milana Klemenčiča. Še posebej so se posvečali prav lutkarstvu, ustvarjalnemu opusu umetnika in z njim povezanimi dejavnostmi. V učilnicah šturske šole se bo zvrstila vrsta lutkovnih predstav, med drugim tudi natančen posnetek prve Klemenčičeve lutkovne uprizoritve Mrtvec v rdečem plašču. Ob predstavah pa bodo obiskovalci lahko spoznavali kakšno je bilo življenje v času Milana Klemenčiča, s čim so se ljudje takrat ukvarjali, kaj so jedli, kako so bili oblečeni, … . (priloga – seznam dejavnosti)

Ob 16.00 – Odkritje spominskega obeležja Milanu Klemenčiču na Slomškovi ulici št. 30
Ob 100. obletnici prve Klemenčičeve lutkovne predstave Občina Ajdovščina v čast utemeljitelju slovenske lutkovne umetnosti Milanu Klemenčiču postavlja spominsko obeležje na hiši, kjer je bila uprizorjena. Spominsko obeležje bosta odkrila župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak in priznana domača lutkarica Ada Bačar. Obeležje je oblikovala mlada ajdovska kiparka Anja Kranjc. Ob osrednjem obeležju bo na velikega umetnika spominjala še informativna tablica na hiši na Slomškovi 8, kjer je nekaj časa stanoval.

Ob 17.30 – OSREDNJA SLOVESNOST OB 100 – LETNICI ROJSTVA SLOVENSKEGA LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA, OŠ Šturje Ajdovščina
22. decembra 1910 leta je Milan Klemenčič uprizoril prvo lutkovno predstavo za javnost – Mrtvec v rdečem plašču. Zato velja ta dan za rojstni dan slovenskega lutkovnega gledališča.
Skozi program osrednje slovesnosti ob tej častitljivi obletnici bosta obiskovalce v čarobni svet lutk in praznični čas popeljala Betina in Brigela, lika iz prve Klemenčičeve lutkovne predstave, slavnostne besede pa pripravlja raziskovalec Klemenčičevega lutkovnega ustvarjanja Matjaž Loboda. Nastopili bodo učenke in učenci OŠ Šturje Ajdovščina pod režijskim vodstvom Urške Kranjc.

Vabljeni!