Ob 10. obletnici zadnjega večjega zdrsa plazu Slano blato

datum: 18.11.2010
kategorija: Sporočila za javnost

Ena od ajdovskih zanimivosti, ki že od daleč vzbuja radovednost obiskovalcev naše dežele, je plaz Slano blato, ki se je razlezel pod pobočjem Čavna in Male gore. Pobočje režejo številni potoki in hudourniške grape, plaz pa po smeri potoka Grajšček gravitira proti Lokavcu. Plazino zelo radi pokažemo radovednežem, vendar zgolj od daleč, saj je še vedno "živa", čeprav je bil plaz prvič saniran pred dobrimi stotimi leti - leta 1903.

Domačini pa imajo še živo v mislih zadnje plazenje – zaradi obilnih padavin se je plaz Slano blato ponovno sprožil v novembru 2000, takrat so domačini v potoku Grajšček prvič opazili kalno vodo. Prav zares pa je plaz opazil lovski čuvaj v noči iz 22. na 23. november 2000, od tedaj je Slano blato pod strokovnim nadzorom.

Na tiskovni konferenci, ki bo potekala v ponedeljek, 22. novembra 2010, bodo na novinarska vprašanja o stanju, opravljenih aktivnostih in načrtih v zvezi s sanacijo plazu odgovarjali župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak, poveljnik Civilne zaščite občine Ajdovščina Igor Benko in prof. dr. Bojan Majes. Prisotnih pa bo tudi večina akterjev, ki so tistega novembra pred 10 leti pomagali pri intervenciji.

Reportažo z dogodka bomo v prihodnjem tednu objavili tudi na spletišču Občine Ajdovščina.