OGENJ NI IGRAČA – prireditev ob mesecu varstva pred požarom

datum: 22.10.2010
kategorija: Novice

Oktober je mesec požarne varnosti, ki v letošnjem letu poteka pod sloganom »OGENJ NI IGRAČA«. Namen aktivnosti je predvsem otroke in šolarje nižje stopnje, pa tudi širšo javnost, opozoriti na nevarnost požara, ki ga vse prevečkrat povzroči prav otroška igra.
Tudi v letošnjem oktobru je v Ajdovščini potekala preventivna prireditev, tokrat pod okriljem Gasilske zveze Ajdovščina ter v sodelovanju z GRC Ajdovščina in OŠ CZ Ajdovščina. Skozi prireditev, ki je potekala na parkirišču našega »najboljšega soseda« na robu mesta, je bilo prikazanih vrsta zanimivih prikazov gašenja, mimogrede pa smo izvedeli še veliko uporabnih nasvetov.

Društva so nam prikazala različne načine gašenja ... Na prireditvi so se ob poklicnih gasilcih predstavila vsa naša prostovoljna društva, vsako s svojim vozilom. Domači gasilci so dobro opremljeni, vsako društvo pa je ob tej priložnosti pripravilo tudi prikaz gašenja: PGD Ajdovščina je prikazovalo gašenje požara z jeklenkami in se predvsem »spopadalo« z ognjem v kuhinji – ste vedeli, da se goreče ponvice nikakor ne sme gasiti z vodo, ker le-ta lahko povzroči le še večji požar? PGD Selo je gasilo vnetljive tekočine, PGD Šmarje prihaja iz požarno najbolj ogroženega območja v naši občini, zato so prikazali gašenje požara v naravi. PGD Col pa se je tokrat predstavljalo s svojim podmladkom – dekleta so prikazala eno od zabavnejših tekmovalnih iger za mlade gasilce – igro z vedrovko. Za zaključek pa je bila uprizorjena tudi prava akcija – gašenje požara na avtomobilu – ki jo je prikazal Gasilsko reševalni center Ajdovščina.
Ajdovski prostovoljni gasilci so dobro opremljeni! Zanimivo in poučno prireditev so si, verjetno tudi zaradi močne burje, ogledali naključni obiskovalci. Domači gasilci pa imajo v oktobru še vrsto drugih preventivnih aktivnosti, med drugim bodo obiskali otroške vrtce in šole ter organizirali dneve odprtih vrat svojih društev.

sh