Prenovljen ajdovski stadion odlično prestal tehnični pregled

datum: 03.09.2010
kategorija: Sporočila za javnost

V nedeljo, 5. septembra 2010, se bo na Nogometnem stadionu Ajdovščina odvila prva nogometna tekma – med seboj se bodo prijateljsko pomerile tri primorske nogometne ekipe. Še pred tem se bodo zvrstili slovesni nagovori župana Občine Ajdovščina Marjana Poljšaka, predsednika Primorje in NK Primorje mag. Dušana Črnigoja, predsednika Nogometne zveze Slovenije mag. Ivana Simiča in Ministra za šolstvo in šport dr. Igorja Lukšiča. Župan Občine Ajdovščina bo ob tej priložnosti izročil spominsko priznanje Adrianu Fegicu, enemu najboljših ajdovskih nogometašev, nato se nam bo predstavil mladinski pogon Nogometnega kluba Primorje, klub namreč za sedaj prevzema skrbništvo nad obnovljenim športnim objektom.

Projektant Primorja Marko Kosovel, podpredsednik NK Primorje Branko Bakaršič, župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak, tajnik Občine Ajdovščina Vili Durnik in strokovni sodelavec občinske uprave Peter KeteDanes pa je v prostorih Občine Ajdovščina potekala tiskovna konferenca pred odprtjem prenovljenega stadiona. Uvodoma je nastopil župan Marjan Poljšak, ki pravi, da je obnova ajdovskega stadiona že desetletja star in končno poravnan dolg do Ajdovcev. Meni tudi, da je cena projekta popolnoma upravičena. Nogomet ima na Ajdovskem bogato tradicijo, s tem športom se ukvarja veliko mladih, popularen pa je tudi za domače gledalce, zato župan za nedeljsko odprtje napoveduje poln stadion.
Petek, 3. september 2010, tiskovna konferenca pred odprtjem stadionaStadion je včeraj (četrtek, 2. september 2010) uspešno prestal tehnični pregled ter že ima pravnomočno uporabno dovoljenje. Zgrajen je slab mesec pred rokom, ki ga je določala lani konec avgusta podpisana pogodba z izvajalcem del, podjetjem Primorje.
Bistveni razlog in cilj Občine za projekt obnove stadiona je pridobiti športni objekt, ki bo sodoben, katerega igralna površina bo uporabna v različnih pogojih, s primernimi pogoji za oglede tekem in ki bo dosegal standarde za igranje prvoligaških tekem in za tekmovanja UEFA. Občina se ob tem nadeja tudi uspešnega nadaljevanja dela NK Primorja ter povečanega zanimanja tako za igranje nogometa med mladimi, kot za oglede tekem in nogomet nasploh.
Stari nogometni stadion je bil zgrajen leta 1929, v času fašizma in tudi z nameni novačenja mladih bodočih fašistov. Po drugi vojni je bilo igrišče opuščeno, prvo obnovo je doživelo leta 1948. Zadnjo podobo pa sta staremu stadionu dali obnovi v letih 1995 in 1998, ko je podjetje Primorje, kot glavni pokrovitelj NK Primorje, poskušalo zagotoviti pogoje za nastope v evropskih pokalih.
Dva dni pred odprtjem: na prenovljenem nogometnem stadionu v Ajdovščini nameščajo mreže na goleAktualna prenova je bila potrebna tako zaradi igralne površine, ki je sicer ustrezala standardom, v slabem vremenu pa so se hitro pokazale posledice slabe konfiguracije terena in neurejene drenaže v obliki velikih luž, kot tudi zaradi neustreznih prostorskih pogojev za klub, igralce in gledalce.
Vzhodna tribuna stadiona je po prenovi pridobila dve dodatni vrsti sedišč, tu je sedaj na voljo približno 1000 sedišč. Celotni del te tribune je pokrit, fasada proti pokopališču pa zaprta zaradi zaščite pred burjo, hkrati zid služi tudi kot akustična zaščita. Na južni strani te tribune so pomožni prostori: vhod, sanitarije, prodaja vstopnic, reševalec in priročni bar. Zahodna tribuna je delno pokrita s konzolno streho, pod katero so prostori za novinarje in za posebne goste, in skupaj z nepokritimi obsega okoli 800 sedišč. Nova mejna ograja na južni strani je sedaj "v liniji" z igriščem, odmaknjena od Goriške ceste, ob kateri je urejeno parkirišče. Preurejeni ali na novo urejeni so tudi vsi klubski prostori v zgornjem nadstropju zaprtega dela zahodne tribune, ter vsi potrebni pomožni prostori za izvedbo tekem v spodnjem nadstropju.
Večji del investicije v približni vrednosti milijon evrov je kril proračun Občine Ajdovščina, nekaj sredstev pa sta dodala še Ministrstvo za šolstvo in šport ter Fundacija za šport.