Severna Primorska kot primer dobre prakse

datum: 09.06.2010
kategorija: Sporočila za javnost

V okviru Bilateralne mednarodne razvojne pomoči Slovenije državam v razvoju na področju lokalne samouprave in regionalnega razvoja v letih od 2009 do 2010 je včeraj v Ajdovščini potekalo srečanje s partnerji iz Črne Gore. V prostorih Območne obrtno – podjetniške zbornice Ajdovščina so se na delovnem sestanku dobili predstavniki Občine Ajdovščina, predstavniki domačih obrtnikov in Razvojne agencije ROD ter delegacija iz Črne Gore, ki so jo sestavljali predstavniki občin Mojkovac, Cetinje in Nikšić.

Črnogorska gospodarska delegacija na obisku v Ajdovščini Namen petdnevnega obiska črnogorske delegacije na Severnem Primorskem je bil študijske narave. Domača razvojna agencija ROD je namreč v lanskem letu s projektom "Prenos dobrih praks iz Slovenije v Črno Goro: vzpostavljanje partnerstev in prenos znanj uspešnih regionalnih projektov in pristopov v Goriški statistični regiji v Črno Goro" pridobila sredstva. Vsebina projekta, v katerem sodelujejo vse štiri severnoprimorske razvojne agencije, pa temelji na dvigu usposobljenosti strokovnih sodelavcev občin in razvojnih agencij za pripravo in izvedbo projektov.
Na ogledu FructalaNa pogovoru v prostorih domače obrtne zbornice je predstavnike Črne Gore pozdravil župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak. Po njegovem mnenju gospodarska prihodnost družbe temelji na vlaganju v znanje in razvoj visoko tehnoloških produktov. Predstavniki RA Rod so gostom iz Črne Gore predstavili sistem regionalnega razvoja, kot poteka pri nas, nato pa je sledil še obisk podjetij Fructal in Incom v Ajdovščini.