Vrtnine iz poskusnega nasada Občine Ajdovščina
KIWANO ali AFRIŠKA KUMARA (Cucumis metuliferus) je plazeča enoletna rastlina z zelo nenavadnimi bodičastimi plodovi, ki se pri sobni temperaturi obdržijo tudi do 6 mesecev. Ocena donosa: slabo poznana vrtnina, nezahtevna za pridelavo, majhni vložki, prihodki dobri.
Užitna zelena sredica skupaj s semeni ima aromatičen in osvežilen okus, ki spominja na mešanico okusov banane, limone in melone. Večinoma se uporablja kot dodatek drugemu sadju v osvežilnih napitkih ali k jogurtu, sadnim tortam, kremam ter sladoledu. Zelo je bogata z mineralnimi in balastnimi snovmi ter ima odvajalne učinke. Zaradi manjše hranilne vrednosti je primerna tudi za dietno prehrano.
SLADKI KROMPIR ALI BATATA (Ipomoea batatas) je v kuhinji vsestransko uporaben. Pri njegovi pripravi ima naša domišljija prosto pot. Lahko ga spečemo, ocvremo kot krompirček ali čips, skuhamo v pire, pripravimo na žaru, dodajamo juham ali surovega naribamo v solato. Iz mesa batate pripravljamo slastne pireje za sladke in pikantne pite ter pudinge.
Zaradi nizkega glikemičnega indeksa se priporoča diabetikom. Je odličen vir prehranskih vlaknin, njegova največja vrednost pa je velika količina beta karotena. Sladki krompir bo navdušil bio vrtnarje, saj ga brez težav vzgojimo brez uporabe umetnih gnojil in pesticidov.
JEDILNI OSLEZ ali OKRA (Abelmoschus esculentus) je eno ali dvoletni grm z zelenimi plodovi, polnimi semen.
Mladi plodovi se lahko uživajo surovi, le rahlo posoljeni. Konzerviramo jih s sušenjem, zamrzovanjem ali mariniranjem. Okro lahko kuhamo, pečemo na žaru, cvremo ali uporabljamo kot gostilo za juhe in zelenjavne omake. Zrela semena se prepražena uporabljajo tudi kot kavni nadomestek. Lepo se poda k jedem s paradižnikom, čebulo in koruzo, odlična pa je tudi v kombinaciji s školjkami in ribami. Ima blag okus, ki morda rahlo spominja na jajčevec.
Okra je prava zakladnica vitaminov in mineralov. Spodbuja prebavo, pomirja razdražena prebavila in čisti sečne poti. Z beta karotenom, nenasičenimi flavonoidi in drugimi bioaktivnimi sestavinami se postavlja na stran hrane, ki omogoča prožno in zdravo ožilje in preprečuje njegove bolezenske spremembe.
MEHIŠKA KUMARA (Melothria scabra) je plezalka, ki razvije številne majhne jajčaste in zeleno - črtaste plodove. Te koktajl kumarice imajo svež okus, podoben našim običajnim kumaram, zato so okusen zelenjavni prigrizek. Lahko jih jemo sveže ali vložene v kisu.
LUBENICA (Citrullus lanatus) je že dobro znan in priljubljen sadež, saj nas v vročih poletnih dneh osveži in odžeja. A zakaj bi si jo privoščili le s trgovinskih polic, ko bi se lahko s čisto svežo in pravkar obrano posladkali kar z našega vrta ali njive? Zaradi majhne vsebnosti kalorij je primerna tudi za razne diete.
Povprečna teža plodov zasajene sorte Elektra je več kot 8,5 kg. Ocena donosa glede na letošnji pridelek je kar 59,5 ton na hektar!
MUŠKATNA BUČA (Cucurbita moschata) je primerna za pripravo marmelad, džemov, kremnih juh, enolončnic, pirejev in sladkih jedi.
MASLENKA ali BUTERNAT BUČA (Cucurbita Butternut) navdušuje s svojim maslenim okusom, ki spominja na lešnike. Zato je primerna za sladke jedi, pite in marmelade, pa tudi za juhe in nadeve.
HOKAIDO BUČA (Cucurbita maxima) ima še posebno poln okus, ki spominja na kostanj. Primerna je za juhe, omake, lahko jo pečemo v pečici ali pretlačimo v pire.
Pridelava je enostavna, pridelki dobri, vložek majhen in prihodki primerni - ocena donosa: 34 ton na hektar.