Podkraj

Podkraj - kraj pod »krojem«. Vas je ugnezdena med mogočne planote visokega krasa: Hrušico, Nanos in Trnovski gozd. Vas obdajajo gozdovi z globokimi brezni, visokimi vrhovi in mnogimi skrivnostmi.

 

 

SVET KRAJEVNE SKUPNOSTI PODKRAJ 2018-2022

Predsednik: Metod Bizjak

Člani: Suzana Ipavec, Erik Bajc, Marko Rupnik, Aleš Mikuž, Boštjan Žejn, Marko Plesničar.

Naslov: Podkraj 27a, 5273 Col 

E-naslov: podkraj@ajdovscina.si

Telefon: 051 302 654

TRR 01201-6450781525,  5016568, 45820651 (KS ni davčna zavezanka)

OPIS KRAJEVNE SKUPNOSTI PODKRAJ 

Število prebivalcev: Skupaj KS 744, Podkraj – 441, Bela – 37, Višnje – 197, Vodice – 69 (vir: CRP julij 2019).

V podkrajsko faro, katere zavetnica je sv. Marjeta, sodijo še vasice in zaselki: Bela, Višnje, Trševje, Hrušica in Vodice. Strmo nad Podkrajem se dvigajo Križna gora, Sveti Duh, Srednja gora ter Strliška gora.

Pravijo, da so Podkraju dali ime Vodičarji, ki so rekli: "Pojdimo pod naš kraj." Morda pa ima vas svoje ime, ker je potisnjena "Vkraj" pod gore. Ravnina pred vasjo je prihranjena za njive in travnike. Obdelovalne zemlje je malo, tako da se tu živeči največ ukvarjajo z živinorejo in gozdarstvom. Poznano je podkrajsko polharjenje. Vas je posebno lepo urejena, skoraj vse hiše so obnovljene, dvorišča in balkoni pa okrašeni s cvetjem.
V središču Podkraja stoji leta 1987 moderno obnovljena podružnična šola OŠ Col ter cerkev svete Marjete z lepim gotskim prezbiterijem. Obnovljena je tudi kapelica pod vasjo, ki menda izvira iz leta 1851. Prav tu nastaja vaško središče. Nad Podkrajem,  na nadmorski višini 1232 m,  stoji cerkev sv. Duha. V središču vasi, tik ob cerkvi, vas bodo lepo postregli v Okrepčevalnici Likar, kjer pečejo tudi okusne pice.

Ena prvih krščanskih cerkev v naših krajih pa je bila cerkev sv. Gertrude (Jere) v Hrušici, do danes so ostali le temelji. Hrušica je svoje ime dobila po nekdanji rimski poštni postaji Ad Pirum, mimo katere je peljala rimska cesta, in ki si je kasneje z dozidavo pridobila pomembno mesto v nizu poznoantičnih utrdb Claustra Alpinum Iuliarum. Danes v Hrušici nastaja arheološki park. V gostišču Stara pošta, kjer se boste odlično okrepčali, si lahko ogledate zbirko arheoloških predmetov, najdenih v okolici, nato pa se odpravite še na sprehod ob lepo ohranjenih ostankih nekdanjega obzidja. Gostišče je priljubljeno srečevališče kolesarjev.

Vodice – že ime kraja pove, da je tu polno vode. Potok, v katerem je združenih več izvirkov, na koncu Vodiškega polja ponikne ter se pod zemljo razdeli na dvoje – na jug se steka v Orešje pod Colom, na sever pa proti Idriji, v Divje jezero. Obilico vode so Vodičarji v preteklosti s pridom izkoriščali, saj je tu stalo več zanimivih obratov – fužine v 16. stoletju, kasneje pa več mlinov. Danes na Vodicah aktivno deluje Smučarsko društvo Vodice, ki upravlja z manjšim smučiščem in vlečnico.

Pod Podkrajem pa na plano pride hudourniška rečica Bela, po kateri je ime dobil tudi zaselek. Skozi miljone let je Bela, v katero se zliva več manjših potokov, izoblikovala sotesko. Eden od njih, Sapotnik, se nad Belo zliva v čudovitem slapu, ki pada čez skalo kar 27 metrov v globino. Pozimi, ko slap zmrzne, po njem plezajo drzni plezalci.

Pohodništvo:

Že na prvi pogled daje dežela okoli Podkraja vedeti, da je to raj za pohodnike. Tod skozi pelje tudi Slovenska planinska pot.

Dobro označena, izredno panoramska ter primerna za vsakega pohodnika je krožna pot iz Podkraja preko Križne gore (1168 mnv) na Sv. Duh (1213 mnv) in nazaj. Vrh Križne gore je Planinsko društvo Križna gora postavilo razgledni stolp, od koder seže pogled po vsej Sloveniji in preko meje, vse do Benetk.

Zanimiva je tudi pot, ki poteka od Predjamskega gradu do Hrušice, kjer pohodniki lahko tudi prespijo ter naprej do Javornika. To je del evropske transverzale Via Alpina, ki se začne v Trstu, pelje preko osmih držav in se konča v Monacu.  

KS Podkraj danes:

Krajevna skupnost si veliko prizadeva za lepo življenje svojih krajanov. Ponos vasi je urejeno Skončarjevo korito ob vstopu v vas, urejene so tudi vaške poti.
Pomembno mesto med projekti ima urejanje vaškega središča. Velika naloga je tudi izgradnja prizidka k podružnični šoli, ki bo urejen kot večnamenski prostor, ob njem pa si želijo urediti še športno igrišče. Aktivnosti so že v teku.

Za KS Podkraj je že pred časom stekla tudi priprava na novo kanalizacijo – projektna dokumentacija je v pripravi. Tik pred začetkom terenskih del pa je projekt izgradnje nove mrliške vežice ter širitev pokopališča.