Col

Če se v Vipavsko dolino podate po cesti iz Črnega Vrha, vas bo tik pred spustom v dolino pričakal Col. Kraj leži na obronku Trnovske planote, s hrbtom naslonjen na njene hribe, s pogledom pa uprtim na Vipavsko dolino in čez Kras naprej Jadransko morje.

SVET KRAJEVNE SKUPNOSTI COL 2018-2022

Predsednica: Maja Mikuž 

Člani: Branko Tratnik Ambrožič, Stanislav Krapež, Hubert Pregelj, David Rušt, Kristjan Bizjak, Milan Pregelj.

Naslov: Col 78, 5273 Col 

E-naslov: col@ajdovscina.si 

Telefon: 051 219 061

TRR 01201-6450780555,  5028060, DŠ 30904854 (KS ni davčna zavezanka)

OPIS KRAJEVNE SKUPNOSTI COL

Število prebivalcev: skupaj KS 909, Col – 538, Gozd – 133, Križna Gora – 8, Malo Polje – 69, Žagolič – 161 (vir: CRP julij 2019)

Zaradi svoje lege je bil Col nekdaj pomembna vojaška postojanka. Zaradi ozkega prehoda je bil idealen kraj za pobiranje cestnih pristojbin in iz besede Zoll (carina) izvira tudi današnje ime kraja. Staro ime za Col pa je Podvelb in sicer zaradi mogočnega oboka, ki se je vzpenjal čez cesto, v katerega je bila vgrajena tehtnica s posebnimi kavlji. Z njo so cesarski uradniki blago stehtali in na tej osnovi odmerili doklado za prevoz blaga v notranjost dežele.  

Ena od dveh graščin, ki sta nekoč stali na Colu, je bil grad Podvelb, graščina baronov Flachenfeldov, ki jo omenja tudi Valvasor v Slavi Vojvodine Kranjske. Ob cesti Col – Ajdovščina pa še danes stoji razpadajoči grad Trillek, ki so mu ljudje rekli Stari grad.

Zavetnik colske fare je sveti Lenart. Prva cerkev na Colu je stala sredi pokopališča. Prvič je omenjena v urbarju iz leta 1345. Cerkev je kmalu postala premajhna, zato so leta 1894 začeli z deli za novo cerkev, ki je bila posvečena leta 1905.

Danes:
Kraj se še danes ponaša z bogato kulturno dejavnostjo. Kot povezovalni člen deluje tudi društvo Trillek, ustanovljeno z namenom ohranjanja tradicije domačega kraja, je pa tudi organizator mnogih in dobro znanih prireditev, kot je Colska nedelja ali Novoletna proslava. Društvo Trillek je tudi skrbnik ene najstarejših trt v Sloveniji. Trta dišečka, ki raste pri Troštovih v Orešju (580 mnv!!) ima več kot 250 let, kar so pokazale tudi raziskave in meritve, ki jih je leta 1975 opravil dr. Alojz Hrček.

Za pestro družabno dogajanje pa skrbijo še Prostovoljno gasilsko društvo Col, Lovska družina Col, pevska zbora Razpotje in Duri in drugi aktivni domačini.

Pred leti je bila na Colu zgrajena osnovna šola, poleg nje je uporabna športna dvorana, ki je dobrodošla tudi za krajane, saj se v njej odvija velik del družabnega življenja. Imajo tudi športni park, v njegovi bližini je tudi spomenik vodovodu Gora, ki je dokončno rešil oskrbo Cola s pitno vodo.